Eurooppalainen Kulttuurin tila -raportti on julkaistu
Eurooppalainen kattojärjestömme Culture Action Europe on julkaissut Kulttuurin tila -raportin. Se kysyy, missä kulttuurin paikka oikeastaan on Euroopassa ja maailmassa tänään – ja mihin suuntaan meidän tulisi sitä johtaa. Eurooppalaisella tasolla pohditaan siis aivan samoja kysymyksiä, joita nyt Suomessa kohtaamme, kun kulttuurin samaan aikaan toivotaan olevan ratkaisu moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin, ja silti sen julkista rahoitusta mittavasti leikataan.
Kulttuuri on paremman Euroopan rakentaja
Culture Action Europen visio kulttuurin roolista on avoimen, moniarvoisen ja välittävän Euroopan rakentaja. Haasteena on, että kautta Euroopan koetaan, että kulttuurilla on jatkuvasti marginaalinen asema politiikassa ja julkisessa keskustelussa. Vaikka juuri se on se liima, joka pitää yhteiskuntamme koossa!
Kulttuuripolitiikkaa kehystetään nyt valtavilla kysymyksillä: Miten kulttuuri vaikuttaa talouteen? Miten kulttuurilaitoksista tehdään hiilineutraaleja? Mitä hyvinvointia kulttuuri tuo? Kaikki nämä ovat tärkeitä, mutta Culture Action Europen raportin mukaan ne pidättelevät meitä vastaamasta perustavanlaatuisiin kysymyksiin.
Mitä jos voisimme kysyä toisin? Miten uudistaisimme taloutta tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi? Miten kulttuuri voisi tukea ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua muutakin kuin kierrätyskampanjoin? Miten voisimme saada kulttuurilaitoksiimme oikeaa edustavuutta kaikista yhteiskuntamme ihmisistä ja tarinoista? Entä missä ovat tulevaisuuden visiot, joihin voisimme nojata?
Demokratiaa, kestävyyttä ja hoivaa
Vuosi 2023 on tuonut mukanaan uudenlaista strategista ajattelua Culture Action Europelle ja sen jäsenistölle: olemme rakentamassa yhteistä strategiaa muutaman avainalueen ympärille – kulttuuridemokratian ja kulttuurijohtajuuden, kestävyyden ja kulttuuriekosysteemin. Näiden ytimessä on kaksi kantavaa periaatetta: hoiva ja tulevaisuus. Hoiva tarkoittaa sitä, että emme kysy pelkästään, mikä on oikeudenmukaista, vaan myös miten voimme luoda yhteyksiä ja ymmärrystä. Tulevaisuus puolestaan muistuttaa meitä siitä, että meidän on nähtävä eteenpäin ja uskallettava tavoitella niitä visioita, jotka auttavat meitä rakentamaan parempaa maailmaa.
Euroopan tasolla kulttuuriala on siis hakemassa yhteistä arvopohjaa, jonka taakse voimme asettua. Me näemme kulttuurin poliittisesti riippumattomana, mutta yhteiskunnan osana.
Nykyisessä rahoituslogiikassa kulttuurin merkitystä mitataan yleensä taloudellisina tuottoina, mutta onko vaihtoehtoa? Mitä, jos poliittinen keskustelu rohkaistaisiinkin meitä määrittelemään ihmisten arvokas elämä: miten voisimme tukea ihmisiä rakentamaan yhteisöjä, tekemään omia valintoja ja löytämään merkitystä?
Kulttuuri on ajuri suurille muutoksille
Kulttuurin tila -raportti haastaa meidät katsomaan isompaa kuvaa. Tällä raportilla halutaan käynnistää laaja keskustelu kulttuurin todellisesta arvosta ja paikasta yhteiskunnassa. Culture Action Europen visio on, että kulttuurilla on paikka yhteiskunnallisessa keskustelussa ja politiikan ytimessä – se on ajuri suurille muutoksille, jotka voivat viedä meitä kohti kestävää, demokraattista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta.
Kulttuurin tila -raporttinsa mukana eurooppalainen kulttuuriala tavoittelee tulevaisuutta, jossa kulttuurin ja luovuuden voima tunnustetaan yhteiskunnan muutoksille elintärkeänä. Sama henki näkyy kulttuuripoliittisessa selonteossa ja KULTA ry:n strategiassa.
Avainsanat: Culture Action Europe, Eurooppa, kulttuuripolitiikka