fbpx

KULTA ja Taideyliopisto lähestyi vaikuttajia tiedolla taidealasta

Vapaa taide on luovan talouden kasvun edellytys.
Vapaa taide on luovan talouden kasvun edellytys, todetaan muun muassa vaikuttajille lähetetyssä infopaketissa.

Yhteiskuntaamme koettelevat poikkeuksellisen vaikeat kriisit – Euroopassa soditaan, ilmastonmuutos ja luontokato vaativat nopeita muutoksia, inflaatio jyllää ja kestävyysvaje uhkaa hyvinvointivaltiotamme ja kilpailukykyämme. Mihin taidetta tarvitaan kaiken tämän keskellä?

Taideyliopisto ja KULTA ry ovat yhdessä koonneet tietopakettiin vastauksia tähän kysymykseen sekä muuta keskeistä tietoa kulttuurialasta ja taiteen ylimmästä koulutuksesta Suomessa. Taideyliopisto ja KULTA ry toivottavat esimerkiksi eduskuntavaaliehdokkaat ja puolueet tervetulleiksi tutustumaan pakettiin. Siinä kerrotaan muun muassa seuraavaa:

  • Kulttuuri tuottaa enemmän kuin valtio sitä rahoittaa. Valtion 1,2 miljardin euron tuki tuotti 13 miljardia euroa vuonna 2020. Ala työllistää 123 000 henkilöä.
  • OECD suosittelee näkemään kulttuurin investointina, ei menoeränä.
  • Taidekoulutus on erittäin vetovoimaista ja Taideyliopisto on Suomen halutuin opiskelupaikka. Hakeneista noin 7 % valitaan opiskelijaksi.
  • Taide houkuttelee huippuosaajia Suomeen. Taideyliopiston uusista aloittavista opiskelijoista ei-suomalaisia on jo noin 30 %, ja samasta joukosta 38 % on työllistynyt Suomeen vuoden kuluttua valmistumisestaan.
  • Joka kolmas Taideyliopistosta valmistunut on erittäin tyytyväinen suorittamaansa tutkintoon työuran kannalta, kun muissa yliopistoissa opiskelleista vastaavasti ajattelee joka neljäs.
  • Taideyliopiston opiskelijat ovat huomattavasti kiinnostuneempia yrittäjyydestä kuin yliopistojen opiskelijat keskimäärin, jo nyt 12 % valmistuneista työllistää itsensä yrittäjänä.
  • Lähteet: Taideyliopisto, Kulta ry ja OECD.

Taiteen korkeakoulutus on tärkeää ja yhteiskunnalle kannattavaa. Taide luo kasvua, työtä ja kilpailukykyä. Luovien alojen yrittäjyyden tukeminen lisää alueellista elinvoimaa ja Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Taide on myös muutosvoima, joka kutsuu ja haastaa meitä kokemaan ja tarkastelemaan maailmaa uusista näkökulmista. Taide kannattelee meitä yksilöinä ja yhteisöinä. Se luo hyvinvointia vaikeinakin aikoina ja vahvistaa siten tulevaisuususkoamme.

 

Kaarlo Hildén

Taideyliopiston rehtori

 

Rosa Meriläinen

Pääsihteeri, KULTA ry