Kulttuuri ihmisten keskellä – on kosketettava kaikkia
Kotimaisen kulttuurin ja taiteen tulevaisuuden edellytys on se, että kulttuuri koskettaa kaikkia. Edes kulttuurin hyvinvointia ja terveyttä edistävät vaikutukset eivät toimi, jos omaa mieluista juttua ei ole löytynyt. Silloin sairaalaan tuotu taide jättääkin vain ihan kylmäksi.
Yksi viesteistämme hallitusneuvottelijoille on, että kulttuuribudjetin vahvistamisella voidaan parantaa kulttuuriosallistumisen yhdenvertaisuutta: että kaikilla olisi asuinpaikkaan ja varallisuuteen katsomatta mahdollisuus nauttia kulttuurista ja taiteesta. Se on tärkeää lapsesta asti, jotta henkilökohtainen suhde kulttuuriin pääsee syntymään.
Tässä blogissa nostan esiin kolme esimerkkiä siitä, miten kulttuuri saadaan koskettamaan kaikkia.
Kuuloliitto edistää kesäteattereiden saavutettavuutta
Kesäteatterit ovat tärkeä osa suomalaista kesänviettoa. Ne ovat monella paikkakunnalla ponnistuksia, johon osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia ja suurin piirtein kaikki kulmakunnan yritykset. Sellaiseen yhteisölliseen asiaan on kaikkien päästävä kiinni. Jonkinasteinen kuulonalenema on Suomessa lähes 800 000 ihmisillä, joten kuulovammaisten huomioon ottaminen kulttuurielämässä on ihan koko kansan asia ja etu.
Kuuloliiton kesäteatterikampanja neuvoo kesäteattereita induktiosilmukan kanssa ja auttaa viestimään saavutettavista kesäteattereista. Kuuloliitosta kerrottiin, että monelle ikäihmiselle asia kiusallinen, eivätkä he mielellään kysy asiasta. Siksi siitä on reippaasti viestitettävä. Kuuloliitto kerää tietoa kesäteattereista, joilla on käytössään induktiosilmukka ja viestii siitä kohderyhmälle. Vielä ehtii mukaan!
Pori Sinfonietta on palkittu kauppakeskuskonserteistaan
Yksi Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n perustajaäideistä on edesmennyt Suomen sinfoniaorkestereiden toiminnanjohtaja Helena Värri, jonka muiston kunniaksi on nimetty yleisötyöpalkinto. Ensimmäisenä palkinnon sai Pori Sinfonietta.
Porissa vietiin orkesterimusiikkia kauppakeskukseen. Amerikkalaisen säveltäjän Terry Rileyn musiikki on tullut suuren yleisön suosikiksi elokuvien kautta ja upposi porilaisiin hyvin. Kauppakeskuskonsertilla oli 1200 kuulijaa ja kerätty yleisöpalaute innostunutta.
Konsertin nerokkuus ei tyhjentynyt vain fiksusti valittuun sisältöön ja paikkaan, jossa liikkuu valmiiksi ihmisiä. Myös ajoituksella tavoitettiin elämänruuhkassa kiireisiä ihmisiä: musiikkia esitettiin lounasaikaan ja heti työajan loputtua. Eläköön Pori ja porilaiset!
Stundars rf saa talkoot pystyyn juurien ja yhteisöllisyyden vaalimiseksi
Mustasaarelainen Stundars rf on yksi esimerkki Suomesta yhdistysten luvattuna maana, jossa isolla porukalla yhdessä elävöitetään ihmisten arkea. Stundarsin päähomma on tehdä kotiseututyötä ja vaalia kulttuuriperintöä. Stundarsin ulkoilmamuseo on perustettu jo vuonna 1938 ja edelleenkin paikalliset ihmiset osallistuvat sen luomiseen.
Talkooväki yhteistyökumppaneineen lisää ruotsinkielisen rannikon yhteisöllisyyttä ja vahvistaa paikallista kulttuuri-identiteettiä. Yhdistys on mahdollistanut jo vuosikymmenten ajan monenmoista ammattimaisesti toteutettua taidekasvatus- ja harrastustoimintaa. Stundarsista löytyy myös taiteilijaresidenssi.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri