Kulttuuri- ja taideala tavoittelee kasvua – ja määrittelee luovat alat suomalaiseksi perusteollisuudeksi

TIEDOTE 8.5.2024

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on uudistanut strategiansa. Strategia hyväksyttiin yhdistyksen vuosikokouksessa yksimielisesti.

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry tavoittelee uutena ykköstavoitteenaan kasvua. Kulttuuri nähdään suomalaisena perusteollisuutena, joka työllisyys- ja talousvaikutustensa lisäksi on myös turvallisuuskysymys. Kulttuuriala haluaa olla mukana ratkaisemassa yhteiskunnan keskeisiä haasteita.

Toinen strateginen tavoite on, että kulttuuri, taide ja kulttuuriperintö ovat osa kaikkien arkea. Suomi on taiteella rakennettu kansakunnaksi kansakuntien joukkoon. Suurin osa suomalaisista harrastaa säännöllisesti kulttuuria ja lukemattomat vapaaehtoiset tarjoavat elämyksiä muille. Suomalaiset ovat laajasti Kulttuuri kuuluu kaikille -ajattelun takana: suurin osa suomalaisista ajattelee, että julkisin varoin on varmistettava kulttuurin saavutettavuus.

Meidän lähettiläitämme maailmalla ovat menestyneet taiteilijat, joista kertovien ilouutisten äärellä voimme yhdessä kiljaista: “torille”. Kasvua ja työllisyyttä luodaan, kun kulttuuribudjetti nousee prosenttiin ja kulttuurista ollaan valmiita maksamaan.

Kulttuurimme kukoistaa läpi kaikenlaisten aikojen, jos kulttuuritahto pysyy maassa vahvana, vakuuttaa KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

KULTA ry:n strategiassa korostetaankin myös kulttuuria arvostavien maksukykyisten ihmisten valmiutta maksaa kulttuurista asianmukainen hinta ja myös verovaroin tarjota kulttuurinautintoja heille, joiden maksukyky on heikompi. Tarvitaan myös ihmisiä, jotka lahjoittavat ja testamenttaavat kulttuurille.

Kulttuuriala suhtautuu toiveikkaasti hallituksen kehysriihen päätökseen laajentaa yksityisten lahjoitusten verovähennystä kulttuuriin. Leikkausten keskellä tarvitaan kulttuurinystävien tukea.

Lisätietoja:

Rosa Meriläinen, 050 432 6679
rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi

Lataa strategia pdf-tiedostona.


Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry edustaa 36:tta kulttuuri- ja taidealan järjestöä ja sen tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä. KULTA ry uudisti strategiaansa ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun se vuonna 2018 perustettiin. KULTA ry:n hallitus koostuu yhteiskunnallisista vaikuttajista ja sen puheenjohtaja on yhteiskuntasuhdejohtaja Jyrki Katainen.

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.