Kulttuuri on pehmeää valtaa, joka pehmittää mieliä

British Council täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se perustettiin vuonna 1934 vastavetona natseille. Kulttuuri oli tärkeä osa natsien propagandaa, joten britit päättivät vastata siihen: kulttuurilla. Edelleenkin British Councilin tehtävä on tehdä brittiläistä kulttuuria tunnetuksi maailmalla ja siten saada eri maiden ihmiset sekä ymmärtämään että sympatiseeraamaan brittejä. Käsite soft power onkin osa monen maan ja etenkin Iso-Britannian ulkopolitiikkaa. 

Kulttuuri auttaa pehmittämään mieliä myötämielisiksi. Natsien esimerkki osoittaa, ettei kulttuuri ole vain hyvisten ase. Aivan samoin myös diktaattori naapurissamme käyttää kulttuuria keinona vahvistaa asemaansa. Kulttuuri synnyttää vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen. Se vahvistaa me-henkeä niin meillä kuin muualla. Hyvässä ja pahassa.

Myös Ukraina on onnistuneesti käyttänyt kulttuuria sekä vahvistaakseen oman kansakuntansa resilienssiä, että kerätäkseen sympatiaa maailmalla. Ei niin hauskaa ukrainalaista bilebändiä olekaan, etteikö sen keikalla täällä Suomessa olisi myös pakahduttavan tummia sävyjä, kun tietää tämän kulttuurikansan taistelevan olemassaolostaan päivästä toiseen, raastavissa oloissa.

Tehdään suomalaista kulttuuria tunnetuksi maailmalla

Monelle maalle oman kielen taidon edistäminen maailmalla on osa soft poweria. Tässä ei ehkä ole Suomen vahvuus. Vaikka jokainen kieli kantaa sisällään kokonaisen kulttuurin, Suomen kieltä on parasta vaalia nimenomaan Suomessa. Siinäkin on työtä tehtävänä, sillä ilman vankkaa lukutaitoa, ei myöskään kieli voi uudistua rikkaana ja moneentaipuvana sivistyskielenä.

Sen sijaan suomalainen kulttuuri voisi olla nykyistä huomattavasti tunnetumpi maailmalla. Se vaatii paitsi resursseja kulttuurivientiin, myös suomalaisten taiteilijoiden halua ja kykyä lähteä rakentamaan kansainvälistä uraa. “Leimoja passiin”, on yksi kuulemani käytännön neuvo menestykseen kansainvälisessä musiikkibisneksessä.

Kulttuuri- ja taideala tekee itse paljon ja ihan itsestään Suomi-kuvalle. Menestystarinamme eri kulttuurin ja taiteen osa-alueilla ovat jokainen Suomen brändilähettiläitä. Ikään kuin Finnish Council pienoiskoossa.

Kulttuuri on osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Tämän lisäksi ulkoministeriössä satsataan enenevässä määrin kulttuuriin. Kulttuurin painoarvon kasvattaminen maakuvatyössä on osa hallitusohjelmaa. Kulttuurin ja luovien alojen uudehko suurlähettiläs Paula Parviainen ahkeroi, jotta koko lähetystöverkkomme tuntee suomalaisen kulttuurin tarinan ja osa hyödyntää arkisessa työssään suomalaista kulttuuria.

Kulttuuri osana ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on pitkän matkan juoksua eli kestävyyslaji. Meidän on jaksettava seuraavat yhdeksänkymmentä vuotta pehmittää kulttuurilla sieluja puolellemme. British Councilinkin tehtävä on tänä päivänä aivan yhtä ajankohtainen ja tärkeä, kuin se oli aikanaan natsien nousun vastavoimana.

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.