Kulttuuri osaksi eurooppalaista turvallisuupolitiikkaa – kulttuurialaa kuullaan, kun tulemme ulos kulttuurikuplasta

Myös eurooppalainen kattojärjestömme Culture Action Europe tekee enenevässä määrin yhteiskunnallista vaikuttamista kulttuurin ja muiden politiikka-alojen rajapinnassa. Hyvä! Jos kaikki puhuvat vain niille politiikoille, jotka valmiiksi istuvat kulttuuriasioita käsittelevissä elimissä, vaikutusvaltamme jää kapeaksi ja hartiamme heikoiksi.

Kuvituskuva kulttuurin roolista osana Euroopan turvallisuuspolitiikkaa.
Culture Action Europe vaatii kulttuurin ottamista mukaan EU:n turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin strategioihin, erityisesti uuden Security Collegen yhteydessä. (Kuvitus: Jutta Kivilompolo. Kuvan muokkaus: Andrea Soilander)

Tänä keväänä Culture Action Europe eli CAE on muun muassa lähestynyt kirjeellä komission jäseniä, joiden vastuulle turvallisuuteen ja demokratiaan liittyvät kokonaisuudet kuuluvat.

Culture Action Europe korostaa kulttuurin keskeistä roolia EU:n turvallisuuden, kriisivalmiuden, resilienssin ja demokratian vahvistamisessa. CAE vaatii kulttuurin ottamista mukaan EU:n turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin strategioihin, erityisesti uuden Security Collegen yhteydessä. Tämä vaatimus on linjassa Suomen uuden kulttuuripoliittisen selonteon kanssa.

Koko kirjeen englanniksi voitte lukea täältä.

Keskeiset perustelut kulttuurin roolille osana eurooppalaista kokonaisturvallisuutta

Kulttuuriosallistuminen vahvistaa demokratiaa ja yhteiskuntarauhaa, sillä kulttuuriosallistuminen lisää ihmisten äänestysaktiivisuutta, yhteenkuuluvuudentunnetta ja empatiaa. Tämä vähentää polarisaatiota ja vahvistaa luottamusta eri taustoista tulevien ihmisten välillä. Kulttuuriaktiviteetteihin osallistuvat ihmiset ovat ylipäänsä aktiivisempia yhteisöissään.

Kulttuuri ja taide ovat vastavoima disinformaatiolle ja hybridivaikuttamiselle. Autoritaariset valtiot käyttävät kulttuuria propagandan välineenä, kun taas demokratiaan kuuluu moniääninen, vapaana kukoistava taide. Venäjä käytti vuonna 2024 kulttuuripropagandaan miljardi euroa, kun taas Luova Eurooppa -ohjelman budjetti oli vain 335 miljoonaa euroa. Investoimalla omaan kulttuurisisältöön EU voi torjua ulkopuolista manipulointia ja puolustaa demokraattisia arvoja.

Kulttuuri parantaa kriisivalmiutta ja henkistä resilienssiä. Esimerkiksi Ukraina näkee kulttuurin sisäisen resilienssinsä perustana. Kulttuuri kykenee myös mobilisoimaan ihmiset yhteiseen toimintaan. Kulttuuri myös edistää mielenterveyttä.

Mihin kaikkeen EU-politiikassa kulttuuri pitäisi CAE:n mukaan sisällyttää – muutama esimerkkiä

  • European Democracy Shield -ohjelmaa disinformaation torjumiseksi.
  • EU Preparedness Union -strategiaa yhteisöjen mobilisoimiseksi kriiseissä.
  • Euroopan puolustuksen tulevaisuutta käsittelevää valkoista kirjaa ja ReArm Europe -suunnitelmaa kulttuurin roolin vahvistamiseksi psykologisessa resilienssissä.
  • Taiteen vapauden seuraaminen osana Rule of Law -raportointia.

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
Rosa Meriläinen is KULTA’s Secretary General.