Kulttuuri voi auttaa EU:n strategisten tavoitteiden saavuttamisessa

(Kuvitus: Jutta Kivilompolo. Kuvan muokkaus: Toni Kitti)
Vaatimuksena 2 % EU:n rahoituksesta kulttuurille
Cultural Deal for Europe Policy Conversation pidettiin Brysselissä 4. helmikuuta 2025. Tapahtuman järjestivät eurooppalainen kattojärjestömme Culture Action Europe, European Cultural Foundation ja Europa Nostra, ja sen tavoitteena oli nostaa kulttuuri EU-politiikan keskiöön. Keskeisenä vaatimuksena oli 2 % EU:n rahoituksesta kulttuurille.
Tilaisuudessa oli mukana EU-komissaari Glenn Micallef, viisi europarlamentaarikkoa, Puolan EU-puheenjohtajuuskauden edustajat sekä kulttuurialan verkostot. Keskustelu sisälsi neljä paneelia ja neljä haastattelua, joissa nousivat esiin seuraavat pääteemat:
Kulttuurin integroiminen EU-politiikkaan
Kulttuurin merkitys tulee tunnustaa EU:n keskeisissä strategioissa, kuten kilpailukykytavoitteissa, turvallisuudessa, tutkimuksessa ja tekoälysääntelyssä. Vaikka kulttuurille on poliittista tukea, se on vielä liian vähän esillä virallisissa asiakirjoissa. Esimerkiksi komission työohjelmaan kuuluva Culture Compass voisi tarjota suunnan tälle kehitykselle.
Kulttuuri demokratian suojana
Kulttuuri on usein ensimmäinen kohde, kun demokratiaa horjutetaan. Siksi on välttämätöntä taata kulttuuritoimijoiden autonomia, turvata taiteilijoiden toimeentulo, tukea kansalaisyhteiskuntaa ja suojella kulttuurista monimuotoisuutta. EU:n tulisi sisällyttää taiteen vapaus oikeusvaltioperiaatteen raporttiin.
Itä-Euroopasta oppiminen
Ukraina, Georgia ja Serbia ovat osoittaneet kulttuurin keskeisen roolin yhteiskunnallisessa resilienssissä ja demokratian puolustamisessa. EU:n tulisi vahvistaa tukeaan näille maille sekä kohdistaa 2 % Venäjän jäädytetyistä varoista Ukrainan kulttuuriseen elpymiseen.
Culture Compass ja tulevaisuuden rahoitus
Kulttuurin hajautettu rahoitus EU:ssa on sekä mahdollisuus että haaste. Culture Compass -strategia voisi yhdistää nykyisiä rahoitusohjelmia ja tuoda kulttuurille vakiintuneemman aseman EU-politiikassa. Samalla on varmistettava, että Creative Europe -ohjelma saa jatkossakin riittävän rahoituksen.
Kulttuurin todellinen voima
Kulttuuria ei tulisi tarkastella vain taloudellisen hyödyn tai sosiaalisen koheesion kautta. Sen arvo piilee vapaudessa ja kyvyssä kuvitella vaihtoehtoisia todellisuuksia. EU:n on tuettava kulttuuria tämän periaatteen mukaisesti.
Keskustelun lopputuloksena korostettiin tarvetta muuttaa kulttuurin merkitys konkreettisiksi poliittisiksi päätöksiksi ja vakiinnuttaa kulttuuri osaksi EU:n strategista suunnittelua.
Tästä Culture Action Europen englannikieliseen yhteenvetoon.
Avainsanat: demokratia, Euroopan unioni, kulttuurin rahoitus