Kulttuuria eduskuntavaaleihin – löydä kulttuurimyönteinen ehdokas!

Mistä löytää kulttuurimyönteisen ehdokkaan?

Kulttuuri on siitä mahtava vaaliteema, että kukaan ei vastusta kulttuuria. Sitä ollaan lähtökohtaisesti hyvän puolella ja oikealla asialla. Oma tavoitteeni on se, että mahdollisimman moni ehdokas osaisi kysyttäessä sanoa yhden kulttuuripoliittisen mielipiteen ja kaikki kulttuurialan ammattilaiset osaisivat sanoa, että ”kulttuuribudjetti prosenttiin”. Kuinka sitten löytää kulttuurimyönteinen ehdokas? Tarjoan neljä vinkkiä.

Vinkki nro 1: äänestä kulttuuriammattilaista

Eduskunta kaipaa myös kulttuuri- ja taidealan ammattilaisia. Heitä on ehdokkaina jokaisella puolueella, joten yksi varma valinta on katsoa titteliä ja äänestää jotakuta alan upeista ammattilaisista. Moni kulttuurinpuolustaja nykyisessä eduskunnassa toki on ammatiltaan jotain muuta.

Vinkki nro 2: äänestä ehdokasta, joka mainostaa olevansa kulttuurin puolella

Vaalikoneissa kysymykset on suunniteltu niin, että ne erottelisivat ehdokkaita toisistaan mahdollisimman hyvin. Koska SKR:n kulttuuribarometrin mukaan kulttuuri ei juurikaan jaa puolueita, vaan on pikemminkin suomalaisten yhteinen nimittäjä, kulttuuri ei välttämättä nouse esiin vaalikoneissa.

Yksittäisten maksettujen mainosten perusteella en myöskään tekisi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Vaikka kulttuuri ei lukisi iskulauseessa, se saattaa silti olla ehdokkaalle tärkeää. Mutta jos törmää ehdokkaaseen, joka erikseen mainostaa olevansa kulttuurin puolella, siihen ehdokkaaseen kannattaa tutustua!

Vinkki nro 3: äänestä ehdokasta, joka on aiemmin poliittisella urallaan edistänyt kulttuuria

Itsehän olen entinen ammattipoliitikko ja nykyään seuraan työni puolesta erittäin tarkkaan ja läheltä poliitikkojen työskentelyä. Jos seuraa aktiivisesti politiikkaa, huomaa kyllä ne kansanedustajat ja kuntapoliitikot, jotka ovat puhuneet kulttuurin puolesta. Jos poliitikot kokevat, että äänestäjät huomaavat heidän kulttuurimyönteiset tekonsa ja puheensa ja siitä vielä äänellä palkitsevat, se – palkitsee. Tästä syntyy hyvän kierre ja saamme yhä enemmän poliitikkoja, jotka kulttuuria edistävät.

Vinkki nro 4: osallistu vaalitilaisuuteen ja kysy poliitikolta kulttuurista

Tiedän, että monilla menee ehdokkaan etsiminen viime tinkaan, eikä aikaa käytetä kymmenien blogien ja vaaliesitteiden lähilukemiseen. Uskon kuitenkin, että perehtyminen kannattaa. Demokratia on arvokas asia ja jokaisen äänestäjän ääni tärkeä. Suomessa poliitikot ovat yleensä erittäin helposti tavattavissa. Parasta on, jos voi mennä jututtamaan poliitikkoja niin, että muutkin kuulevat heidän vastauksensa sinun kulttuurikysymykseesi. Jokaisella paikkakunnalla on poliittisia tilaisuuksia, kuten vaalipaneeleita ja toritapahtumia. Samalla kun menet ottamaan selvää kuka äänesi ansaitsisi, tulet tehneeksi koko kulttuuri- ja taidealalle vaalikampanjaa.

KULTA ry:n eduskuntavaaliohjelmaan voi tutustua tästä.

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.