Kulttuuriala kuntavaaleissa isommin kuin koskaan

Kunnissa päätetään kulttuurin tulevaisuudesta. Kulttuuri- ja taidealan tehtävä on kertoa kuntavaaleissa mitä kuntalaiset saavat paikkakuntansa kulttuurista ja taiteesta. Jos emme me kerro vaikutuksistamme, kuka muu sen tekisi? KULTA ry:n kuntavaalikampanjan ytimessä onkin kulttuurin vaikutuksista kertominen: sen merkityksestä kunnan taloudelle ja työllisyydelle, ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille ja paikkakunnan lumo- ja pitovoimalle.

Katso kuntavaaliohjelmamme ja -tavoitteemme täältä.

 

Vielä ehtii ehdolle!

Kulttuuripolitiikka on siitä hauskaa, että joka puolueesta löytyy kulttuurinystäviä ja kulttuurinpuolustajia. Mitä enemmän heitä on jokaisessa valtuustoryhmässä, sitä todennäköisemmin valtuustoissa tiedetään, miksi kunnan kannattaa tarjota kaikille kuntalaisille monipuolisesti ja laadukkaasti kulttuuria ja taidetta.

Kannustan kaikkia kulttuuriammattilaisia lähtemään mukaan kuntapolitiikkaan. Ne tiedot ja taidot, mitkä sinulla on, riittävät hyvin ja tekemällä oppii. Jos ehdokkuus tuntuu aivan vieraalta, toisiksi paras vaihtoehto on lähteä mukaan jonkun kulttuurimyönteisen ehdokkaan tukiryhmään ja osallistumaan aktiivisesti kuntavaalikeskusteluihin. Kulttuuriammateissa työskentelee 135 000 ihmistä. Jos jokainen kertoo kulttuuri- ja taidealan tavoitteista viidelle ehdokkaalle, olemme tavoittaneet 675 000 ihmistä.

Entä jos on vaikea muistaa, mitkä ne tavoitteet oli? Ei haittaa. Jos olette kulttuuriammatissa, sekin riittää, kun kerrotte mitä teette ja mitä ihmiset siitä saavat.

 

Kuntapolitiikan vuosikello

Kun ehdokkaisiin on ollut yhteydessä ennen heidän valintaansa, on helpompi olla uudelleen yhteydessä heti valinnan jälkeen. Ensimmäisten kuukausien aikana tehdään valtuustoissa merkittävimmät päätökset, joihin nojataan koko neljän vuoden valtuustokausi. Syksyllä hyväksytään strategiat, joihin on saatava kirjatuksi kulttuuri- ja taidealan tärkeimmät paikalliset tavoitteet. Niihin on siis vaikutettava paikallisesti ja juuri sinun kuuluu se tehdä.

Suosittelen heti vaalien jälkeen, touko-kesäkuussa yhteydenottoa kaikkiin valittuihin valtuutettuihin. Kerro heille omat pääviestisi. Isot investointitarpeet on myös tuolloin saatettava viranhaltijoiden tietoon, sillä he valmistelevat syksyn päätökset kaikesta isosta koko nelivuotiskauteen vaikuttavasta.

Sitten alkusyksystä, elo-syyskuussa on aika olla yhteydessä valtuustoryhmien puheenjohtajiin ja oman lautakunnan jäseniin, joiden kanssa tavoitteita kannattaa käydä tarkemmin läpi. Tänä vaalivuonna tavoitteena on vaikuttaa budjetin lisäksi nimenomaan valtuustostrategiaan. Valmistaudu lausein, jotka voi sellaisenaan strategiaan viedä!

Havainnekuva kuntavaikuttamisesta vuonna 2021.

Ja, kun vuodet vierivät, kalenterisi toistuu samankaltaisena: keväällä, maalis-huhtikuussa, on aika ottaa yhteyttä kulttuuri- tai vastaavan oman lautakunnan jäseniin ja viranhaltijoihin. Keväällä hahmotetaan isoa kuvaa ja lautakunnat viestivät tarpeistaan. Toki aikataulut hieman elävät kunnittain, mutta jos maalis-huhtikuussa muistat vaikuttaa, et ainakaan myöhästy. Jos toiveesi seuraavan vuoden budjettiin on iso, ole yhteydessä huhtikuuhun mennessä kaikkiin valtuutettuihin. Pro tip: jos tarkastuslautakunta puuttuu epäkohtaan kulttuuripalvelujen tuottamisessa, siihen on pakko valtuuston puuttua. Sitten taas elo-syyskuussa on aika ottaa yhteyttä valtuustoryhmien puheenjohtajiin.

Onnea matkaan! Kulttuuri- ja taideala pärjää, kun kaikki osaltamme sitä puolustamme.

 

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

 

 

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.