Kulttuuriala tekee ennennäkemättömän laajaa vaalivaikuttamista
Kulttuuri- ja taidealalla tehdään ennennäkemättömän laajasti eduskuntavaalivaikuttamista. Tavoitteet on päätetty ajoissa ja vaikuttamistyötä on tehty jo pitkään ja ammattimaisesti, laajalla rintamalla.
Taideneuvoston kutsumana kulttuuri- ja taidealan järjestöt työnantajista rahoittajiin ja tekijöihin kokoontuivat yhteen Suomalaisen kirjallisuuden seuran juhlasaliin koordinoimaan vaikuttamistyötään. Kuten Suomen kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Ilmi Villacis tiivisti: ”Meilläkin maaliskuu on vaaliskuu”.
Luovuutta politiikkaan, kulttuuribudjetti prosenttiin
Mitä sitten tapahtuu ennennäkemättömän paljon: yhteistyöllä järjestettyjä vaalipaneeleja valtakunnallisesti eli kaikkialla Suomessa, yhteistyöllä päätettyjä vaalitavoitetta, monenlaisia vaalitilaisuuksia, suoria yhteydenottoja ehdokkaisiin, tiedon jakamista kulttuurialan vaikutuksista ja vaikuttamistyön koulutuksia, jotka myös kiinnostavat alan toimijoita ennennäkemättömän paljon.
Esimerkiksi taiteen perusopetusta edustava TPO-liitto yhteistyössä Suomen konservatorioliiton kanssa järjestää ensimmäistä kertaa Luovuutta politiikkaan -viikon, jossa kutsutaan poliitikkoja tutustumaan lasten ja nuorten taideopetukseen ja -koulutukseen. Mukana on 60 alan oppilaitosta:
https://artsedu.fi/oppilaitoksille/luovuutta-politiikkaan/
Suomen teatterit ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen vetosi kokouksessa kollegoihin, että nämä myös tukisivat kaikkien eri kulttuurialan toimijoiden sosiaalisen median kampanjoita esimerkiksi retwiittaamalla. Finland Festivals ry:n toiminnanjohtaja Kai Amberla taas muistutti yhden yhteisen tavoitteen ensisijaisuudesta: kulttuuribudjetti prosenttiin.
Vaikuttavuustietoa on saatavilla paremmin kuin koskaan
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry on koonnut koko kulttuuri- ja taidealan – ja toki median ja poliitikkojenkin käyttöön – koosteen kulttuuri- ja taidealan avainluvuista lähdetietoineen:
https://taku.fi/nain-vaikutamme/taide-ja-kulttuurialan-avainlukuja/
Tapaamisessa myös käsiteltiin kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän raporttia Kulttuurin aika on nyt ja aina. Se on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriössä laajapohjaisesti. Raportti on asiantuntijanäkemys siitä, mitä seuraavan hallituksen pitäisi kulttuuri- ja taidepolitiikan osalta tehdä:
https://okm.fi/-/kulttuurin-tulevaisuustyoryhma-kulttuurin-aika-on-nyt
Lisätietoja:
Rosa Meriläinen, 050 432 6679, rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi