”Kulttuuribudjetti prosenttiin”, vaatii kulttuuriala yhteen ääneen ja suurin osa puolueista kannattaa tavoitetta
Teosto ja sen jäsenjärjestöt selvittivät puolueiden kannan kulttuuribudjetti prosenttiin -tavoitteeseen.
Tadaa! Enemmistö puolueista oikealta vasemmalle tukevat tavoitettamme.
Tätä paremmissa asemissa ei voi hallitusneuvotteluihin mennä. Suurkiitos taitaville kollegoille musiikkijärjestöissä jälleen kerran loistavasta vaikuttamisviestinnästä!
Lue Teoston teksti tästä: Puolueet: kulttuurin ja taiteen rahoitusta täytyy nostaa.
Mitä kulttuuribudjetin nostaminen prosenttiin täsmällisesti tarkoittaa?
Kulttuuriala vaatii taide- ja kulttuuribudjetin nostamista prosenttiin valtion talousarvion menoista.
Kuten OKM:n tuoreessa sivistyskatsauksessa todetaan, tavoitteen toteuttamista seuratessa täytyy ottaa huomioon se, että budjettia voidaan vuosien varrella määritellä monin tavoin. Kulttuuribudjetti prosenttiin on kuitenkin ministeriön tavoite, ja siellä tilastonikkarit osaavat tämän homman.
Tulevaisuustyöryhmän raportissa on määritelty tarkkaan, miten asia pitäisi seuraavaan hallitusohjelmaan kirjata. Se menee näin: lisätään 30 milj. euroa vuosittain talousarvion lukuun 29.80 kehyskaudella 2024–2027 (lisäys 30, 60, 90, 120 milj. euroa).
Mihin investoidaan, kun kulttuuria rahoitetaan nykyistä enemmän?
Aina on tärkeää muistaa, että kulttuuri tuottaa enemmän kuin valtio sitä rahoittaa. Luovien alojen kasvussa on valtavat mahdollisuudet taloudelle ja työllisyydelle.
Kullakin kulttuuri- ja taidealan järjestöllä on tietysti pitkät listat tavoitteita. Niiden yhteenlaskettu summa ylittää heittämällä kulttuuribudjetti prosenttiin -tavoitteen, joten poliitikot pääsevät tekemään kulttuuripoliittisia valintoja ja sehän heidän hommansa on.
Tulevaisuustyöryhmän raportissa on eritelty sekä yleisiä että täsmällisiä summamääräisiä lisäpanostuksia. Tämän lisäksi OKM tulee tälläkin kertaa viemään hallitusneuvotteluihin oman virkamiestyönä valmistellun täsmällisen esityksen siitä, mihin lisäpanostukset heidän mielestään pitäisi käyttää. Sitä vaaraa ei ole, etteikö hallitusohjelmaneuvotteluissa olisi poliitikoilla tietoa siitä, mihin lisäpanostuksia tarvitaan.
KULTA ry:n eduskuntavaalikärjet ovat
- luovista aloista Suomen kasvun veturi
- lapsilla on oikeus kulttuuriin tekijöinä ja kokijoina
- kaikille yhdenvertainen oikeus kulttuuriin ja taiteeseen.
Tutustu KULTA ry:n eduskuntavaaliohjelmaan tästä.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri