Lobbaaminen kannattaa aina
Lobbaaminen on ammattimaista yhteiskunnallista vaikuttamista. Sitä voi ja kannattaa opetella. Olennaisinta on muodostaa kirkas tavoite tai tavoitteet, joihin mahdollisimman moni sitoutuu niin, että ovat valmiit näkemään vaivaa niiden edistämiseksi. Kolme pointtia ja niiden avaaminen on jo tosi hyvä alku! Hyvä tavoite on sellainen, joka on lobattavan toimeenpantavissa. Siinä on esimerkiksi hintalappu ja ehdotus siitä, kuka tekee ja mitä.
Tarpeellinen tieto kiinnostaa
Kokeneetkin lobbarit astuvat vähän väliä uudelle alueelle, jossa täytyy tutustua uusiin ihmisiin. Ei se haittaa, ettei tunne ihmisiä valmiiksi. Ei tarvitse olla kaikkien kaveri, ei tarvitse istua kaikkea vapaa-aikaa baareissa suhmuroimassa. Mutta toki epävirallisen informaation saaminen vaatii sitä, että on aikaa epävirallisiin kohtaamisiin. Jatkuva verkostoituminen eli keskusteluyhteyksien rakentaminen auttaa siinä, ettei aina tarvitse aloittaa tyhjästä.
Kaikkialla missä päätöksiä tehdään, ollaan nälkäisiä hyvälle uudelle informaatiolle. Jos ensikontaktin pitch eli avauslauseet miksi halutaan tavata, on kunnossa – että siitä tulee sellainen olo, että on oikeasti jotain annettavaa, jotain minkä osaa ratkaista – niin kyse ei ole siitä ketä tuntee valmiiksi, vaan kuinka hyvä ja nopea on tutustumaan ihmisiin, joihin saa ensikontaktin.
Kaikki ovat ihmisiä
Kaikki päättäjät ja virkamiehetkin ovat ihmisiä. Jos haluat olla uskottava, sinun täytyy olla ihminen eli ainutkertainen ja uniikki oma itsesi. Mutta pitää ymmärtää kenen kanssa ollaan tekemisissä, mikä on hänen agendansa ja mistä hän on kiinnostunut. Politiikan seuraaminen ja aktiivinen osallistuminen politiikkaan on tässä hyödyksi.
Joskus minuakin on jännittänyt uuden kontaktin äärellä, että mitenköhän minun kannattaisi hänelle puhua. Yleensä olen lopulta luottanut omaan luontaiseen toimintatapaani: olen vain oma itseni ja käyn keskustelua avoimin mielin, sillä todennäköisesti olen tekemisissä älykkään ihmisen kanssa, jolla on kiinnostavia ajatuksia.
Lobbauskoulu tilattavissa KULTA ry:stä
Häkellyttävän usein olen kuullut ja nähnyt esimerkkejä lobbaustilaisuuksista, missä järjestön tai yrityksen edustaja paasaa koko tapaamisajan täyteen, eikä tule sitä hetkeä, jolloin hän olisi kiinnostunut siitä, mitä lobattava haluaisi tietää. Tai hauskemmin: yksi eturivin poliitikko oli tavannut yhdistystä, joka oli haukkunut häntä tunnin, eikä hän tapaamisen jälkeen vieläkään tiennyt, mitä he oikeastaan halusivat hänen tekevän. Lobata voi siis myös huonosti.
Olen pitänyt lobbauskouluja monille järjestöille ja pidän niitä jatkossakin mielelläni. Parhaiten se toimii pienryhmässä, jossa voidaan keskustellen etsiä juuri kunkin tyyliin ja agendaan sopivat ratkaisut.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
Avainsanat: