Nautinto ilman tuhoa
Ihminen tarvitsee nautintoa. Suuren nautinnon ei tarvitse olla helppoa ja tyhjäpäistä. Jo muinaiset kreikkalaiset keksivät katharsiksen idean eli taidenautinnon parissa saavutettavan puhdistautumisen ja hengen jalostumisen.
Taidenautinnon yksi yhteiskunnallisista vahvuuksista muiden nautintojen rinnalla on se, ettei se perustu luonnonvarojen törsäämiseen. Kulutustottumuksien muuttuminen siten, että ihminen ei enää halua haalia tavaraa, vaan kokea elämyksiä, ohjaa yleisön kulttuurin ja taiteen äärelle. Suomessa toteutetun ympäristövaikutusten arvioinnin mukaan palveluilla on yleensä tavaroita pienempi hiilijalanjälki ja kulttuuripalvelut ovat hiilitehokkaita. Kulttuuri ja taide on siis oikeasti hyvä kulutusvalinta.
Minä olen aina ollut kamalan pihi ostamaan mitään tavaraa, mutta teatterilippu on sen sijaan aina hintansa väärtti – enkä jostain syystä laske kirjaa tavaraksi. Onhan tuo olohuoneemme seinällä koreileva Mikko Paakkosen iso maalaus jostain näkökulmasta myös kerskakulutusta, mutta hällä väliä. En osaisi pitää kotinani huoneistoa, jonka seinillä ei ole itse ostamaani taidetta.
Ei kulttuuri ja taide tosiaan aivan aineetonta ole. Esimerkiksi Sinfonia Lahden kansainvälisesti palkitussa Hiilivapaa –hankkeessa selvisi, että orkesterin hiilijalanjäljestä yli 80 prosenttia aiheutui liikenteestä. Kun ihmiset liikkuvat autolla, päästöjä syntyy.
Kulttuurin ja taiteen ympäristövastuullisuutta on parannettu ja voidaan parantaa monilla eri toimilla. Materiaalit voivat olla ekologisia, energian- ja vedenkulutusta, samoin jätteitä, voi vähentää. Ympäristökuormitusta voi vähentää myös digitaalisuuden avulla ja liikenteen päästöjä vähentämällä.
Taiteen ja kulttuurin keinoin voi myös innostaa ympäristömyönteisyyteen. Se ei tietenkään ole taiteen tehtävä, sillä taidetta saa tehdä muistakin lähtökohdista kuin yhteiskunnallisista syistä. Mutta minä kun olen tällainen politrukki, olen kirjoittanut libreton oopperaan, jonka tavoite on muuttaa maan energiapolitiikkaa.
Taiteilijoiden osaamista on ihan sallittua hyödyntää erilaisissa yhteiskunnallisissa ponnisteluissa. Tutkimusten valossa luovan ja taiteellisen osaamisen avulla voidaan ympäristöhankkeissa lisätä ymmärrystä laajan osallistumisen tärkeydestä, synnyttää osallisuuden kokemuksia, tuottaa konkretiaa ja kosketeltavuutta abstraktiin kehitykseen ja luoda tilaa kokeellisuudelle ja riskinotolle.
Alla olevan linkin takaa löydät tietokortin taiteen ja kulttuurin vaikutuksista ympäristöön:
Taiteen ja kulttuurin vaikutukset ympäristöön – tietokortti
Tämän linkin takaa taas saat lisätietoa siitä, miten tietokortti on koostettu.
Rosa Meriläinen
KULTA ry:n pääsihteeri
Avainsanat: