Nyt tarvitaan hyviä perusteluja kulttuurin puolesta
Kulttuurielämämme on tällä hetkellä ennennäkemättömän moninaista ja saavutettavaa. Ihmiset ovat valmiita satsaamaan vapaa-aikaansa, ja arvostavat yhä enemmän palveluja ja ylipäänsä aineettomia ostoja.

(Kuvitus Jutta Kivilompolo. Kuvanmuokkaus Toni Kitti.)
Silti epävarmuus ja huoli vaivaa eurooppalaista kulttuurielämää. Jos ollaan täällä Suomessakin välillä vajoamassa itsesyytöksiin, että olemmeko osanneet perustella kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön merkitystä oikein, samoissa soissa vellovat kollegamme muualla Euroopassa.
Kotimainen taide ja kulttuuriperintö on nyt helisemässä
Se osa taide-elämää ja kulttuuriperinnön vaalimista, joka vaatii julkista rahoitusta on nyt helisemässä. Ihmiset kyllä löytävät monenmoista kansainvälistä kulttuuria ruutuihinsa, mutta paikallisia ammattilaisia vaativat teokset ja perinteet eivät oikein missään pyöri moninaisina ja saavutettavina ilman julkisen vallan panosta.
Monessa maassa se tarkoittaa valtiota, Suomessa valtion lisäksi myös kuntia, sillä meillä on poikkeuksellisen laaja kunnallinen itsehallinto ja siten kunnilla on poikkeuksellisen suuri merkitys myös kulttuuripolitiikassa. Tästä syystä myöskin eurooppalainen tilastovertailu kulttuurin tukijärjestelmistä on haastavaa.
Vaikka oikeistopopulismi haastaa sivistyksen kaikkia nurkkapultteja, edelleenkin Suomessa suurin osa puolueista on tieteen, taiteen ja koulutuksen puolella. Akkojen hömpötyksinä niitä pidetään lähinnä somen reunamilla.
Kulttuuri yhdistää suomalaisia
Edelleenkin kulttuuri, kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön merkitys yhteiskunnalle ja ihmiselle, on asioita, joka yhdistää suomalaisia. Myös suomalaisia poliitikkoja. Tästä kannattaa pitää kiinni: yhdistävistä asioista. Kulttuuripoliitikkojen tehtävä on sitten osata perustella, miksi myös kunnan ja valtion kannattaa kulttuuria rahoittaa.
Tähän viittasi myös tiede- ja kulttuuriministeri puheessaan Docpoint-festivaalin avajaisissa: tänä keväänä on tärkeää perustella hyvin, miksi kulttuuripolitiikkaa tehdään.
Kunta- ja aluevaaleissa viestimme on se, että kulttuuri on ratkaisu. Kulttuuri on ratkaisu useaan kunnan ja hyvinvointialueen ongelmaan. Valtakunnanpolitiikassa olennaisinta on muistaa, että kotimainen kulttuurielämä on turvallisuuskysymys.
Kulttuuri on osa kokonaisturvallisuutta paitsi henkisen kriisinkestävyyden ja henkisen huoltovarmuuden vuoksi, myös maanpuolustustahdon tähden. Me tarvitsemme syitä puolustaa tätä maata, ja useimmille Suomen itsenäisyydessä ja Suomessa on kyse kielestä, kulttuurista ja luonnosta.
Avainsanat: kokonaisturvallisuus, kotimaisuus, kulttuuriperintö, vapaa-aika