Suuri kiitos kaikille kulttuurielämän vapaaehtoisille!

 

Kaupunkikulttuuri, katukulttuuri ja paikalliset yhdistykset monipuolistavat kaikkien paikkakuntien elämää – ja monin paikoin ovat se näkyvin osa kunnan kulttuurielämää. Kiertäessäni maata olen tavannut näitä upeita aktiiveja ja kuullut heidän sankariteoistaan. Annetaan kunniaa ja kiitosta heille, joille kunnia ja kiitos kuuluu.

Eläköön Rauniokaupunki ry

Kun olin tapaamassa Kajaanin kulttuuriväkeä, joka toisessa lauseessa hehkutettiin Rauniokaupunki ry:tä ja sen vetäjää Veikko Leinosta. Kainuun sanomien mukaan yhdistys on kasvattanut monista jäsenistään kulttuurialan ammattilaisia. Palolla ja meiningillä he ovat saaneet aikaan kaikenlaista ikimuistoista, kuten pubin vuoraus foliolla avaruuslaivaksi.

Yleisradion haastattelussa yhdistyksen syntyvuonna 2010 Veikko Leinonen kertoo mistä idea lähti: ”Kun täällä on paljon lahjakkaita ihmisiä, niin halusin tuoda sitä näkyville entistä enemmän.” Näin Leinonen kertoi kulttuurielämän merkityksestä nuorten näkökulmasta: ”Pienessä kaupungissa on vaarana, että ilman kulttuuria mennään kohti junttiutta ja näköalattomuutta. Vaikka taiteesta ei tulisikaan nuorelle ammattia, on sillä mielekkäässä elämänkuvassa keskeinen yhteisöllinen merkitys, Leinonen hahmottelee.”

Eläköön Kulttuuritila Nuijamies ry

Lappeenrantalaiset kulttuuriaktiivit keräsivät voimansa ja pelastivat Nuijamiehen yhteiseen käyttöön. Kateissa on vielä edellisen tilanhaltijan mukaansa irtiruuvaamat Tynellin lampetit, mutta vapaan kulttuurin ja taiteen, DIY:n henki elää vahvana koko kaupungissa, Kulttuuritila Nuijamies tukikohtanaan.

Nuijamies on sekä esiintymistila että elokuvateatteri. Vanhan, kulttuurihistoriallisesti tärkeän elokuvateatterin tiloissa toimiva, purku-uhan alta pelastettu kaunis kulttuuritila on pääosin vapaaehtoisten yhdistysaktiivien ylläpitämä. Yhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden, kuten yritysten kanssa, tuoden tapahtumia ja tapahtumallisuutta koko Lappeenrantaan – ja kivaa tekemistä lappeenrantalaisille. Esimerkiksi eilen Nuijamiehessä on ollut Säihkettä Saimaalla -burleskitapahtuma. 

Kunnan kannattaa olla kiva aktiiveilleen

Kunta voi monella muullakin tavalla kuin vuosittaisilla järjestöavustuksilla tukea vapaata kansalaistoimintaa. Edulliset tai ilmaiset kokoontumis-, harjoittelu- ja esiintymistilat, tapahtumasähkö, suoratoistosoittojen sisällyttäminen kuntien Teosto-sopimuksiin ja ihan vain hyvä yhteistyö, jossa ollaan avuksi, mahdollistetaan, tehdään tapahtumia yhdessä tai tilataan niitä yhdistyksiltä – näin toimii fiksu kunta, joka haluaa aktivoida kuntalaisiaan luomaan yhteisöllistä meininkiä. Näitä ehdotuksia löytyy myös tutkija Leevi Saaren laatimasta työkalupakista: https://kulttuurijataide.fi/wp-content/uploads/2021/05/24-keinon-tyokalupakki-kultturi-ja-taidealan-tukemiseksi-.pdf

Valtionavustusjärjestelmääkin uudistetaan

Monet valtakunnalliset kulttuurijärjestöt saavat valtionavustuksia. Niitä ollaan uudistamassa siten, että byrokratia helpottuisi ja koko järjestelmä kriteereineen olisi avoimempi ja läpinäkyvämpi. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:tä on valtiovarainministeriön prosessin tueksi perustetussa järjestöjaostossa edustanut Jazzliitto, jotta pienten järjestöjen ääni ei unohtuisi. Meillä on alalla yhteinen toive: lisää kulttuuria kaikille!

Rosa Meriläinen

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.