Taiteen asema koulutusjärjestelmässä vahvistuu
On upea uutinen koko kulttuurialalle, että taito- ja taideaineista musiikki, kuvataide ja liikunta tulevat osaksi ylioppilaskirjoituksia. Kirjoitukset ovat Suomessa vahva instituutio, johon osoitus oppineisuudesta kulminoituu.
Nyt kun taideaineet saavat vihdoin vankan sijan myös ylioppilaskirjoituksissa, vahvistaa se merkittävästi taiteen asemaa koulutusjärjestelmän ja siten koko suomalaisen yhteiskunnan ytimessä.
Educa-messuilla keskustelin monen opettajan kanssa myös siitä, miten tärkeää on tarjota erilaisille oppijoille, erilaisille lapsille ja nuorille onnistumisen kokemuksia. Jollekin se vahvin juttu voi olla musiikki tai kuvataide, ja on tärkeää että kukin pääsee loistamaan omalla vahvuudellaan ja siitä arvostusta ja palkinnon.
Iloa oppimiseen
Toki taiteella ja taidelähtöisillä menetelmillä on jo muutenkin vahva asema opintiellä, sillä ne ovat monipuolisesti osa opetussuunnitelmien perusteita varhaiskasvatuksesta lähtien. Taidelähtöisiä menetelmiä käytetään, koska ne toimivat. Ne tuovat iloa oppimiseen, toimivat muistin tukena ja vahvistavat niin kognitiivisia kuin sosiaalisiakin taitoja.
Monet lapset ja nuoret saavat taiteen parista ratkaisevia onnistumisen kokemuksia, oppivat taiteen avulla tuntemaan itseään ja ilmaisemaan itseään. Ovathan taiteet syntyneet ihmisen tarpeesta kurottaa toista kohti: ilmaista itseään, tulla nähdyksi, ja vastavuoroisesti ymmärtää toisen ihmisen itseilmaisua. Taide on osa ihmistä, ja omaksi itsekseen kasvamista.
Kulttuurikasvatussuunnitelma kaikille
Useimmat suomalaiset lapset ovat jo kulttuurikasvatussuunnitelman piirissä. Kulttuurikasvatussuunnitelman asema suomalaisessa koulutusjärjestelmässä vahvistui jo koulutuspoliittisessa selonteossa, ja lastenkulttuuritoimijat ovat uuraasti sitä vieneet eteenpäin, jotta kaikkien lasten ja nuorten yhdenvertainen oikeus kulttuuriin ja taiteeseen sekä tekijänä että kokijana toteutuisi kaikkialla Suomessa. Tämä on myös tärkeä kuntavaaliteema.
Useimmissa Suomen kunnissa kulttuuritoimi on osa sivistystoimea ja siten vahvasti kytköksissä koulutukseen. Myös monelle aikuiselle taiteen harrastajalle kulttuurissa, taiteessa ja kulttuuriperinnössä on kyse itsensä kehittämisestä. Itsellenikin se on aina ollut yksi pääsyistä käydä taiteen äärelle: halu viisastua. Ymmärtää ja oppia.
Sitran fasilitoimasta tietokortista näkyy, miten monella tavalla kulttuuri, taide ja taidelähtöiset menetelmät tukevat oppimista.
Avainsanat: koulutus, kunnat, nuoret, taide, ylioppilaskirjoitukset