Tulevaisuudella on pitkä historia

Wasa Future Festivalilla, joka oli osa opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää jälleenrakennus- ja tulevaisuustyön aluekierrosta, eräs yritysjohtaja siteerasi minulle Talmudia: tulevaisuudella on pitkä historia. Paikallisylpeys ja kotimainen omistus ovat asioita, jotka kannattelevat muitakin elinkeinoja kuin luovia aloja. Vaasasta muistiinpanoihini jäi vahva jälki siitä, että kulttuuri ja taide voi olla olennainen osa kaikkea aluekehitystä, kunhan vain ihmiset siitä innostuvat, saavat tehdä jotain omannäköistä ja omin päin.

Tulevaisuudesta on vaikea puhua päivinä, jolloin on julkistettu peruutuksia ja leikkauksia – moni on jäänyt ja jäämässä vaille työtä. Maata kiertäessä huomaan, että jälleenrakennus- ja uudistumisideoita riittää silti.

Paikkakunnan oma juttu

Kemijärvellä kohtasin kahdeksankymppisen kulttuurialan vapaaehtoisen, joka humoristisesti pilkkasi paikkakunnan tapahtumaa Kemijärvi soi: ”Eihän siellä Kemijärvi soi, vaan kemijärveläisille soitetaan”. Tapahtuma on varmasti ollut mahtava elämys, mutta totta on, että niin Mikkelin kuin Kemijärvenkin tilaisuuksissa nousi esiin paikallisten tekijöiden tahto tehdä itse.

Ylpeys itse aikaan saadusta ei tarkoita sitä, etteikö mukana olisi kansainvälisiä taiteilijoita tai etelän veteliä. Kemijärven kuvanveistoviikot ja Musiikkiyhdistyksen konserttisarjat ovat puhtaasti paikallisten toimijoiden ansiota, vaikka monet taiteilijat tulevatkin kaukaa – paikallisten kustumana, järjestämänä, valitsemana.

Mutta kyllä lappilaisia – Kemijärven tilaisuudessa oli ihmisiä myös Savukoskelta ja Rovaniemeltä – huoletti se, miten saada rakennettua malleja, jotta kaikki Suomen taiteilijat voivat kiertää. Ettei kaikki ole pääkaupunkikeskeistä ja taiteilijat saapuvat apurahojen turvin etelästä tekemään maakuntakiertueita lappiin, ja vievät paikallisilta työt. Lappilaisten toiveena oli kiertuejärjestelmä, jossa kaikkialta Suomesta voidaan kiertää eli myös maakuntien taiteilijat pääkaupunkiseudulle, ei vain toisin päin.

Yksi hehkutettu malli oli Taidevaunu. Tässä linkki Lapin kansan juttuun Taidevaunusta: https://www.lapinkansa.fi/lajikokeiluja-koulupaivaan-taidevaunu-kiertaa-rova/3875233

Mikkelissä hehkutettiin Joensuuta

Mikkelin tilaisuudessa puhuttiin muun muassa kulttuurimatkailuhankkeiden jatkuvuudesta, taiteen prosenttiperiaatteesta ja kulttuurilähetteestä. Sielläkin toivottiin maakuntataiteilijoita ja Taiken läsnä oloa maakunnassa.

Mikkelissä osattiin myös kehua muita, nimittäin Joensuuta, joka on julkaissut erinomaisen luovan alan exit -suunnitelman. Sen osana mm. palkataan taiteilijoita, ostetaan kulttuuritupsahduksia, myönnetään luovan liiketoiminnan seteleitä ja annetaan tilavuokrahelpotuksia: https://www.joensuu.fi/luovan-alan-exit

Kehuminen kannattaa. Nostetaan esiin hyviä kulttuurikasvatussuunnitelma, kuten Raaseporin vasta hyväksytty sellainen, ja taideohjelmia, kuten Ii: https://www.kulttuurikauppila.fi/julkinen-taide/taideohjelma/

Useimmiten, kun poliitikot esittävät, mitä kulttuurialalla kannattaisi nyt tehdä, se on jotain sellaista, jota nyt jo tehdään. Nostetaan toinen toistemme häntää!

Tulevaisuuskierros jatkuu

KULTA ry kiertää edelleen maata kulttuuriväkeä tapaamassa. Paikalliset ihmiset hoitavat järjestelyt ja kutsut – valitettavasti koronan takia suuriin yleisötilaisuuksiin ei ole mahdollisuutta. Ministeriön asettama ohjausryhmä aloittaa työnsä maanantaina. Jokainen idea, joka aluekierrokselle nousee, päätyy ohjausryhmän tietoon, ministeriöön. Yritetään parhaamme, jälleen kerran.

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.