Wales on yksi hyvinvointitalouden edelläkävijöistä
Kohti entistä vaikuttavampaa, osallistavampaa ja perustellumpaa kulttuuripolitiikkaa
Wales on päättänyt priorisoida ihmisten hyvinvoinnin kaikessa toiminnassaan. Walesissa jokaisella julkisen hallinnon toimijalla on lakisääteinen velvollisuus osoittaa, miten he edistävät hyvinvointia. Lain piirissä on myös elimet, jotka edistävät taidetta, kirjastoja ja museoita. Heille yksi tärkeä kysymys on ollut se, miten he voisivat laajentaa hyvinvointivaikutuksiaan kiinnittämällä uusia yhteisöjä ja nuoria toimintaansa.

Mitattavat hyvinvointitavoitteet kulttuurihallinnolle
Samat hyvinvointivaatimukset ja -kriteerit koskevat siis kaikkea julkista hallintoa, ja siten myös kulttuuripolitiikkaa. Tavoitteiden tulee olla mitattavia. Lisäksi toimijoilla on oltava hyvinvointiin liittyen pitkän tähtäimen tavoitteita, poikkihallinnollisia toimia siten, että tavoitteet pelaavat yhteen muiden hallinnonalojen tavoitteiden kanssa.
Lisäksi osallisuus ja diversiteetti valmistelussa on osoitettava ja vaatimuksena jokaiselle on myös poikkihallinnollinen yhteistyö, eli jokaisen julkishallinnon elimen pitää näyttää tekevänsä yhteistyötä ja lisäksi ennaltaehkäisyn velvollisuus koskee kaikkia tahoja eli myös museoiden, kirjastojen ja taideneuvoston on osoitettava, miten he ehkäisevät sosiaali- ja terveysongelmia.
Walesissa taidehallinnolla on siis lakisääteinen velvollisuus osoittaa, miten kulttuuri edistää ihmisten hyvinvointia. Suomessa kulttuurin hyvinvointivaikutuksia tuodaan usein esiin, mutta ne eivät ole samalla tavalla sisäänrakennettuja rahoituspäätöksiin tai strategisiin tavoitteisiin. Suomi voisi ottaa mallia siitä, kuinka kulttuurin hyvinvointivaikutuksia mitataan, seurataan ja käytetään poliittisen tuen perusteluna.
Kulttuurihyvinvointimalleja Suomessa on selvitetty ja selvästi kehittämisen varaa on ylipäänsä systemaattisuudessa, sekä vaikuttavuuden systemaattisessa mittaamisessa:
https://www.mdi.fi/wp-content/uploads/2022/08/Kulttuurihyvinvointi-loppuraportti.pdf
Kulttuuriosallistumisen laajentaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Wales painottaa kulttuuriosallistumisen tasa-arvoa: tavoite on tavoittaa ihmiset, jotka eivät muuten osallistu kulttuuriin – erityisesti vähemmistöt, syrjäytyneet ja maaseutualueilla asuvat. Suomessa kannattaa oppia ja kokeilla uusia keinoja, joilla kulttuuripalveluita viedään aktiivisesti sinne, missä ihmiset ovat, eikä odoteta heidän hakeutuvan kulttuuripalvelujen luo. Tämä voisi tarkoittaa entistä enemmän liikkuvia palveluita, yhteisölähtöistä taidetta ja inklusiivista ohjelmasuunnittelua. Tätä tavoittelee myös kulttuuripoliittisen selonteon linjaus kulttuurista jokaisenoikeutena.
Walesissa kulttuuripolitiikka on vahvasti sidoksissa laajempiin yhteiskunnallisiin tavoitteisiin, kuten yhdenvertaisuuteen, ilmastotietoisuuteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Koska kulttuuripoliittinen selonteko asettaa myös kulttuurin tehtäväksi laajemman yhteiskunnallisen muutoksen, Wales voisi olla hyvä suunta opintomatkoille.
Suomessa kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön elimet voisivat Walesin mallin mukaan entistä vahvemmin sitoutua yleisiin yhteiskunnallisiin päämääriin ja osoittaa, miten taide voi olla osa ratkaisua yhteiskunnallisiin haasteisiin – ei vain itsenäinen ja erillinen sektori.
Avainsanat: hyvinvointi, hyvinvointitalous, kulttuuri, kulttuuripolitiikka