fbpx

Kulttuuri on tärkeämpää

En sittenkään heittänyt nuoruuttani hukkaan kokoushuoneissa, vaikka siltä monesti tuntui, kun päätin aikoinaan luopua poliitikon urastani ja toteuttaa lapsuudenhaaveeni kirjailijana. Lokakuussa nimittäin aloitin uuden kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteerinä ja voin käyttää poliittisen osaamiseni kulttuurin ja taiteen hyödyksi.

KULTA on perustettu nostamaan kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Tavoitteenamme on saada jäseniksi kattavasti kaikki kulttuurin ja taiteen tuki- ja tuottajaorganisaatiot. Olen luottavainen: osaamme löytää yhteiset tavoitteet, joilla kulttuurin ja taiteen asemaa ja etenkin rahoitusta parannetaan valtakunnallisesti.

Minulle on välillä yritetty väittää, ettei se onnistu, sillä kulttuuriala on niin riitainen. Ristiriitoja ja riitoja löytyy aina niukkuutta jakaessa, mutta KULTA ry:n tavoitteena onkin koko kakun kasvattaminen. Meidän ei tarvitse toimia kuin jokiravut vadissa. Nehän pysyvät matalareunaisessa astiassa siksi, että jos jokin rapu yrittää mönkiä reunan yli, muut vetävät hänet takaisin pohjalle.

Kulttuurin alalla tehdään toki jo nyt ammattimaista ja hyvää edunvalvontaa. Yhteistyötäkin tehdään, kuten taiteilijajärjestöjen Forum Artisissa ja Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhtyssä. KULTA onnistuu minulle rakkaassa tavoitteessa mikäli osaamme toimia yhdessä.

Kaikkea ei tietenkään mitata rahassa. Taiteen tärkein arvo on taiteessa itsessään, taiteilijan työssä. Mutta olen itsekin ollut tuottamassa ja tekemässä taidetta, joten tiedän kipeän henkilökohtaisesti tarpeen pitkäjänteiselle ja riittävälle rahoitukselle.

Luotan siihen, että suomalaiset näkevät kulttuurin ja taiteen arvon ja löydämme päättäjiä, jotka ovat valmiit tiukoissa neuvotteluissa sanomaan, että kulttuuri on tärkeämpää.

Rosa Meriläinen
pääsihteeri

 

Kolumni julkaistu Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehdessä 1.11.2018