Kulttuurigaalan ehdokkaat on julkaistu – äänestä suosikkisi Vuoden kulttuuriteoksi ja -persoonaksi

Kulttuurigaalan ehdokkaat julkaistiin torstaina 12.10. Finlayson Art Area, Galleria Himmelblaun tilassa. Ehdokasjulkistus käynnisti niin yleisöäänestyksen kuin Suuren raadin äänestyksen. Yleisö pääsee äänestämään Vuoden kullttuuripersoonan ja -teon palkintolautakunnan nimeämästä kymmenestä ehdokkaasta. Näitä palkintoluokkia pääsee äänestämään 12.10.-2.11.2023 välisenä aikana. Yleisön äänestysluokkien lisäksi Suuri raati äänestää palkintolautakunnan ehdokasasettelun pohjalta Kansainvälisyyspalkinnon, sekä Vuoden kulttuurikehdon.

“Ehdokasjulkistus on merkittävä hetki gaalakaudellamme ja oli upeaa, että näin moni ehdokkaista pääsi paikan päälle aloittamaan lähtölaskennan kohti Kulttuurigaalaa. Tästä alkaa myös jännittävä yleisöäänestys, johon koko suomalainen kulttuurikansa pääsee vaikuttamaan,” muistuttaa Kulttuurigaalan pääsihteeri Riia Martinoja.

Kulttuurigaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaista kulttuuria

Taustoitukseen ja ehdokasasetteluihin, sekä valintoihin osallistui monipuolinen joukko suomalaisen kulttuurin asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta aina kulttuurilaitosten taustahenkilöistä, yritysmaailman ja yhteiskunnan vaikuttajiin. Lisäksi myös koko Suomen kansalla on ollut mahdollisuus aiemmin kesällä jättää ehdotuksia eri palkintoluokkien ehdokkaista.

Kaikki palkittavat saavat oman uniikin osan muotoilija Dario Vidalin suunnittelemasta Aallon kimallus -palkinnosta. Aallon kimallus kuvaa vaativissa, luovissa projekteissa kohdattuja ylä- ja alamäkiä. Jokainen palkintoesine eroaa yksityiskohdiltaan toisistaan, mutta yhteenlaitettuna kaikki palkinnot muodostavat jatkuvan, virtaavan kultaisen meren. Luotu meri kuvastaa palkittua lahjakkuutta ja osaamista sekä erilaisten voimavarojen yhdistymistä. Palkinnon lehtikultaus on kotimaista kultaa Suomen Lapista.

Jälki menneestä kulttuurivuodesta

Ehdokasesittelyssä Kulttuurigaalan tämän vuoden ehdokkaat pääsivät jättämään myös oman taiteellisen jälkensä ehdokastauluun ja koostamaan näin yhteen teokseen menneen vuoden merkittävän kulttuurin jäljen. Jatkossa jokaisena vuonna tässä tilaisuudessa tullaan tekemään uusi maalausteos ja nämä teokset tullaan näkemään Kulttuurigaalassa omana näyttelynä punaisen maton elämysalueella.

Kulttuurigaalan ehdokasjulkistustilaisuudessa jokainen ehdokas pääsi jättämään jälkensä ehdokastauluun.

Kulttuurigaalaa juhlitaan 24. marraskuuta Tampereella Mediapoliksessa

Voit osallistua gaalaan suoraan kotisohvalta, sillä Yle lähettää Kulttuurigaalan suorana lähetyksenä TV1-kanavalta klo 19.00 alkaen. Ilta huipentuu Vuoden kulttuuripersoona ja -teko -yleisöäänestyksien voittajien palkitsemiseen. Luvassa on tunteikkaita hetkiä, palkitsemisia ja upeita esityksiä.


Ehdokkaat:

Tutustu ehdokkaisiin tarkemmin:

Yleisöäänestys

Ehdokkaat

YLEISÖÄÄNESTYS

Vuoden kulttuuriteko

Palkintolautakunta valitsee ehdokkaat yleisöltä ja muilta tahoilta saatujen ehdotusten perusteella TOP10-listaukseen. TOP10-listauksesta yleisö pääsee äänestämään Vuoden kulttuuriteon.
Esitys, tapahtuma, näyttely, hanke, kannanotto tai joku muu taidealan toimenpide, joka on noussut poikkeuksellisesti esille tai sisältänyt jotain ainutlaatuista tai muulla tavalla suomalaisia sykähdyttävää.

New Theatre Helsinki

Vive Kaija Saariaho! (Säveltäjä)

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Betoniunelmia- ja muita 1970 luvun arkkitehtuuriin -näyttely Arkkitehtuurimuseossa

Kulttuuritoimitus.fi

Osuuskunta Poesia/ Lantun henki

Purkutaidetalo pinni47

Nykyesityksen näyttämö/ Helsingin kaupunginteatteri

G livelab X Elokapina, Toivo Elossa-tapahtuma

Turun Taiteen talon perustaminen


Vuoden kulttuuripersoona

Palkintolautakunta valitsee ehdokkaat yleisöltä ja muilta tahoilta saatujen ehdotusten perusteella TOP10-listaukseen. TOP10-listauksesta yleisö pääsee äänestämään Vuoden kulttuuripersoonan. Henkilö, joka on sykähdyttänyt taiteellisella esityksellään tai luovuudellaan tai on noussut muulla tavalla vahvasti esiin kulttuurisektorilla.

Jere Pöyhönen (Käärijä) (Artisti)

Sofi Oksanen (Kirjailija)

Aki Kaurismäki (Elokuvaohjaaja)

Ville Ranta (Pilapiirtäjä ja sarjakuva taiteilija) 

Marjo Uotila (Arkkitehti)

Elina Brotherus (Valokuvaaja ja videotaiteilija)

Lilli Paasikivi (Mezzo sopraano)

Pauliina Feodoroff (Elokuva-, näytelmäohjaaja ja käsikirjoittaja)

Christoffer Strandberg (Juontaja, näyttelijä ja imitattori)

Alma Pöysti (Näyttelijä)

SUUREN RAADIN ÄÄNESTYS

Suuri raati koostuu kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajista.

Kansainvälisyyspalkinto

Suuren raadin äänestys palkintolautakunnan ehdokasasettelusta.
Henkilö, ryhmä, toimija tai hanke, joka on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran tai läpimurron tai joka on vaikuttanut merkittävästi kulttuurin kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Iiu Susiraja (Kuvataiteilija)

Pajtim Statovci (Kirjailija)

Race Horse Company (Sirkus)

Vuoden kulttuurikehto

Vuoden kulttuurikehto on kunta tai kaupunki, joka on merkittävällä tavalla kehittänyt kulttuuritoimintaansa ja on kulttuurin avulla kokoaan suurempi. Kunta tai kaupunki on panostanut saavutettavuuteen, joka tuo kulttuurin lähemmäs ihmisiä. Pitää huolta luovan alan tekijöistään ja heidän toimintaedellytyksistään.
Palkintolautakunta valitsee 3 ehdokasta, joista Suuri raati äänestää voittajan.

Ii (Taideohjelma: ympäristön kehittäminen taiteen keinoin)

Inari (Alkuperäiskansojen kulttuurin kohtauspaikka)

Kaustinen (Folk Music Festival)

Lue lisää Kulttuurigaalasta osoitteessa kulttuurigaala.fi.

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.