Lukeminen kannattaa aina

Ensimmäinen mielikuvani Jörn Donnerista on mainos, jossa hän sanoo painavalla äänellä ”Lukeminen kannattaa aina”. Koko ikäni olen uskonut Jörkkaa – tässä asiassa. Minäkin olen halunnut tulla isona lukeneeksi mieheksi. Voi olla, etten ihan kaikilta osin onnistu tuossa lapsuudenhaaveessa.

Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa, jonka teemana on lukemisen monet muodot. Erilaiset digitaaliset alustat ja uudet lukemisen tavat monipuolistavat lukumahdollisuuksia. Kun minä luen kävellessäni, törmään lyhtypylvääseen ja menen punaisia päin, sillä kirja on konkreettisesti kädessäni, kun en malta laskea sitä pois. Nykyaikaisella ihmisellä olisi varmaankin kirja kuulokkeissaan, katse maisemassa ja kädet vapaina.

Oli lukemisen tapa mikä tahansa, lukeminen on hyödyksi. Parhaiten hyödyttää sellainen teksti, joka tulee luetuksi eli sopii omaan pirtaan ja omaan aikatauluun. Siksi olen itse varovainen arvottamaan erilaisia lukemisen muotoja. Lukeminen kannattaa aina.

Suurin osa ihmisistä haluaisi lukea enemmän

Suurin osa suomalaisista haluaisi lukea enemmän kuin lukee. Monet aikuiset ovat myös huolissaan lastensa lukuharrastuksen vähäisestä määrästä. Koulun osalta ollaan huolissaan lapsista, jotka eivät kunnolla opi lukemaan. Sanavarasto jää kapeaksi, eikä omien mielipiteiden ilmaiseminen luonnistu.

Lukemisella luonnollisesti yhteys lukemiseen, mutta sillä on vahva kytkös ylipäänsä kaikkeen oppimiseen. Lukutaito on myös osallisuuden ja siten demokratian edellytys. Yhteiskuntamme instituutioineen on sen verran monimutkainen systeemi, ettei ilman vahvaa lukutaitoa siinä oikein meinaa pärjätä.

Huolipuhe tuskin innostaa ketään lukemaan, aivan kuten huonokuntoiset eivät löydä liikunnan iloa siitä, että heitä yritetään kunnonkohotuksen ja laihtumisen nimissä pakottaa sellaisten liikuntamuotojen pariin, jotka eivät nappaa.

Mutta taitavat kaltaiseni lukutoukatkin olla vähän huonoja lukemisen markkinoijia. Epäilen, ettei Jörn Donner ollut kaikkien pikkutyttöjen sankari. Minulle lukeminen on ollut rakasta siitä pitäen, kun lukemaan opin. Olen lukenut aikuisille tarkoitettuja tiiliskiviä jo 9-vuotiaana, koska minusta kaikkein hauskinta oli istua sisällä nojatuolissa lukemassa. Monen muun lapsen mielestä joku muu on hauskempaa. Ymmärrän myös heitä.

Elämässä pitää olla aikaa hitaille nautinnoille

Laitteilta irrottautuminen on myös oikeasti tosi vaikeaa, ihan kaiken ikäisille. Sieltä löytyy todella koukuttavia sovelluksia, jotka on siis oikein huippuammattilaisten ansiosta suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Usein koukku perustuu nopeaan palkintoon, jota valitettavasti kirjallinen kaunokirjallisuus ei tarjoa.

Varmasti ihminen tarvitsee sekä hidasta että nopeaa nautintoa. Teemu Mäki on hienossa Taiteen tehtävä -teoksessaan kirjoittanut juuri nautinnosta. Ymmärrän, että kaikki eivät nauti samoista asioista ja samalla tavalla kuin minä, mutta toivon kaikkien ihmisten elämään sellaista hengittävää, huokoista väljyyttä, joka sallisi asettua hitaiden nautintojen äärelle. Se tekisi meille kaikilla hyvää, ja myös tuntuisi hyvältä.

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.