Kulttuuri on vaaliteema, joka kiinnostaa äänestäjiä ja puhuttaa poliitikkoja

Kulttuuri on noussut puheenjohtajatentteihin ensimmäistä kertaa naismuistiin. Ainakin kolmen puolueen puheenjohtajat ovat puhuneet kulttuurista television puheenjohtajatenteissä.

Sitäkin enemmän on ehdokkaita, jotka ovat mainoksissaan ja omissa tilaisuuksissaan nostaneet kulttuurin vaaliteemaksi. Esimerkiksi gallupjohtaja Kokoomus profiloitui julkaisemalla vaaliskuussa oman visionsa kulttuurin ja taiteen tulevaisuudesta. Kulttuuri on vaaliteema, joka kiinnostaa äänestäjiä ja puhuttaa poliitikkoja.

Puolueet laidasta laitaan tukevat kulttuuribudjetti prosenttiin -tavoitetta

Kulttuurivaalitilaisuuksissa on ollut koko vuoden hyvin yleisöä, eikä tilaisuuksien järjestäjillä ole ollut vaikeuksia löytää kulttuuripolitiikkaan perehtyneitä ehdokkaita mukaan. Useat kulttuurijärjestöt ovat olleet aktiivisia useissa vaalipiireissä. Kiitos esimerkiksi Kirjailijaliitolle ja Taiteilijaseuralle tilaisuuksien järjestämisestä! Myös kaupungit ja maakuntaliitot ovat järjestäneet kulttuurivaalipaneeleja, kuten Oulu ja Tampere, sekä Varsinais-Suomen liitto ja Pohjois-savon liitto. Kiitos!

Monet kulttuurijärjestöt ovat myös tehneet erinomaista viestintää, joka on mediassa noteerattu. Esimerkiksi Akavan erityisalojen teettämä selvitys kansalaisten kulttuuripoliittisista kannoista meni viime viikolla mediassa läpi. Sen pääviesti oli se, että suomalaisista 76 % pitää kulttuuria kansalaisen peruspalveluna.

Kulttuuripolitiikka kiinnostaa myös mediaa

Media on tehnyt oman osansa. Nyt aivan vaalien alla on toteutettu kyselyjä, esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Yleisradio, puolueiden kulttuurikannoista. Ne ovat odotetusti antaneet saman tuloksen kuin musiikkialan järjestöjen tammikuussa julkaisema kysely, joka osoitti suurimman osan puolueista vasemmalta oikealle tukevan päätavoitettamme kulttuuribudjetin nostamisesta prosenttiin valtion budjetista.

Myös viihteellisemmissä vaaliohjelmissa, kuten Nelosen Luokan edessä -ohjelmassa ja MTV:n Tommolan kanssa vaaleihin -ohjelmassa, poliitikkojen henkilökohtainen taidesuhde on noussut esiin. On tärkeää, että kulttuurista puhutaan myös kansaanmenevästi.

Vaalityö on työtä demokratialle

Erityisen suuren kiitoksen sanon kaikille kulttuurin ystäville ja kulttuurialan ammattilaisille, jotka ovat menneet mukaan ehdokkaiden tukiryhmiin. Ehdokkaat ovat demokratian sankareita! Kiitän myös kaikkia, jotka ovat jalkautuneet vaalikentille puhumaan ehdokkaiden kanssa kulttuurista.

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry ojentaa kultaisen papukaijamerkin Koulukinon Hanna Laurinsalolle, joka päivästä toiseen kiertää vaaliteltoilla eri puolueiden ehdokkaiden kanssa keskustellen ja keskusteluista somettaen. Ja muistakaa: vielä ehtii ottaa Laurinsalosta mallia. Kulttuuri- ja taidealan nousee, kun sitä itse nostamme!

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.