Mitä on tulevaisuudessa osattava

Kuva: Jutta Kivilompolo

Maan hallitus on suuressa viisaudessaan, Juha Sipilän hallituskaudella istuneen Anne Brunilan aineettoman arvonlisän lisäämistä edistäneen työryhmän esitysten mukaisesti perustanut Creative Business Finlandin. Sen tehtävänä on paitsi edistää luovia aloja, myös luovaa osaamista millä tahansa toimialoja. Näin syntyy aineettomasta arvonlisästä kasvua ja työllisyyttä.

Luovien alojen edistäminen on sinänsä aika helppo nakki, jos vain on resursseja eli rahaa. Luovan talouden takatuupparina on kaikissa Euroopan maissa messevä määrä julkista rahaa. Siihen perustuu sekä Ruotsin että Iso-Britannian vahvat menestykset. Jos musiikkivientiin laitetaan lisää rahaa, musiikkia viedään enemmän. Yhtälö on simppeli.

Luovan osaamisen edistäminen onkin vaikeampi juttu. Mitä täsmälleen ottaen silloin edistetään? Yleisellä tasolla tämä on helppo tajuta. Ihminen voittaa robotit ja tekoälyn luovuudessa, joka ei taivu sääntöihin. Rajojen rikkomista on vaikea ohjelmoida. Mutta on sitä vaikea johtaa ja edistääkin. Pitää ikään kuin antautua merivirran imaistavaksi ja luotettava, että sekava eteneminen saattaa viedä johonkin. Ja jos ei viekään, matkalle kannatti silti lähteä. Kuulostaa riskialttiilta ja pelottavalta. Miten tätä mitataan ja budjetoidaan? Miten ennakoidaan ja vaiheistetaan? Montako tuntia menee noilta kolmelta tyypiltä, että ne keksivät jotain uutta? Onko tilaaja epäonnistunut, jos tuotettu tuote ei ole riittävän luova? 

Aineeton arvonluonti on ollut suomalaisen elinkeinopolitiikan mielikäsite luovien alojen ja luovan osaamisen edistämiselle. Se on yksi työ- ja elinkeinoministeriön kuudesta painopistealueesta. He kertovat sen olevan osaamisperusteista kasvua, jossa tuote itsessään voi olla aineeton, kyseessä on palvelu tahi yritys tehostuu vaikkapa sillä, että sen brändi kirkastuu. En yhtään ihmettele, että kokonaisuus on sen verran hötöinen, että on vaikea nähdä, tuleeko tästä nyt kasvua, työllisyyttä ja kenelle. 

Luovuutta voi opetella ja opettaa

Luovuus on sinänsä ihmisen luonnollinen ominaisuus, joka on ihan kaikilla. Se tarvitsee kuitenkin otolliset olosuhteet ja osaamista, jolla luovuus jalostuu markkinoilla päteväksi toiminnaksi ja tuotteiksi. Otollisia olosuhteita edistetään poistamalla luovuuden pahimpia esteitä: pelkoa ja köyhyyttä.

Mielikuvittelu on tekniikoita. Niitä ei vain tupsahtele, vaan työkseen kuvittelevat osaavat sen kuvittelemisen. Useimmiten se on vielä ryhmätyötä. Luovuus on ryhmätyötaito, luovan yhteisön ominaisuus ja siten ihan samanlainen kuin muutkin tärkeät tulevaisuuden työelämätaidot. 

Taide ja tavoitteellinen taideharrastaminen antaa välineitä kehittää omaa luovuuttaan ideanpoikasista tuotteiksi. Sitä oppii sen sinnikkyyden ja vaativuuden, jota luova osaaminen on: vuosien pakertamista, inspiraatiota odottelematta. Sormiharjoituksia, tuhansia liuskoja tapettua tekstiä. Työtäpelkäämätöntä työtä.

Vaikka luovuus on kaikkien ja itse asiassa lähes minkä tahansa aivotyön ominaisuus eikä vain taiteen ja taiteilijoiden juttu, taiteen välineiden ja taiteellisen ajattelun ymmärrys auttaa omassa luovassa osaamisessa. Suosittelen taidetta kaikille, joiden on oltava luovia. Eli kaikille.

Rosa Meriläinen

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.