Tällä viikolla juhlitaan tekijöitä!

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry näyttää vihreää valoa luovan työn arvolle ja liittyi mukaan ©-DAYn viettoon. Vastuullista vihreää liputtavat kulttuurialan toimijat aina Lapista itärajalle. Mukana ovat esimerkiksi Mikkelin teatteri, Martinus-Sali Vantaalla ja Doo-Bop-jazzklubi Vaasassa.

Tekijänoikeudet ovat monimuotoisille kulttuuri-instituutioille ydinasia: esimerkiksi teatterit, taidemuseot, konserttisalit esittävät teoksia yleisölle asianmukaisin luvin. Kerromme vihreällä värillä sitoutumistamme tekijöiden ja heidän oikeuksien kannalta vastuulliseen toimintatapaan nyt ja tulevaisuudessa.

Jotta sekä yleisö että taiteilija tietävät, että kauppa on reilua

Vihreä väri on viesti sekä yleisölle että taiteilijoille: yleisö tietää, että tekijänoikeuksista pidetään huolta eli kauppa on reilua, eikä joudu tietämättään osallistumaan riistoon tai varkauteen. Taiteilija tietää, että hänen oikeudestaan päättää työnsä käytöstä ja saada työstään asianmukainen korvaus pidetään jatkossakin huolta.

Ihmiskunta tarvitsee taiteilijoita, jotka tuottavat meille iloa, lohtua ja merkityksellisyyttä teostensa kautta. Tekijänoikeudet pitävät huolen siitä, että ammattimainen tekeminen on mahdollista.

Olen ollut eduskunnassa säätämässä tekijänoikeuslain uudistusta aikana, jolloin moni kuvitteli piratismin olevan luonnonilmiön lailla etenevä voima, joka vain kuuluu internetiin. Näin ei käynyt. Tiedotuksella, lainsäädännöllä ja uusia liiketoimintamalleja kehittämällä on tekijänoikeuksien moraalinen ja käytännöllinen perusta säilynyt. Diginatiivien sukupolvi ymmärtää mainiosti, että internet on osa yhteiskuntaa, jossa varastaminen on kielletty siinä missä muuallakin.

Tekijänoikeuksista huolehtiminen vaatii toki omaa erityistä osaamistaan. Siksi esimerkiksi Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus oli mukana laatimassa kulttuurialan yhteistä infopakettia kunnille, jotka parhaillaan keksivät lennosta erilaisia tapoja tarjota digitaalisia kulttuuripalveluja ihmisille.

Lähde mukaan juhlimaan tekijöitä!

Kaikki ovat tervetulleita mukaan tähän tekijänoikeusviikon kampanjaan! Somessa voi lisätä kampanjatunnuksen profiilikuvaansa:https://www.isupportcause.com/campaign/cday—tekijänoikeuspäivä) ja osallistua #kiitosteoksesta haasteeseen kertomalla, mikä teos on ilahduttanut juuri nyt poikkeusoloissa. Itse kiitin Twitterissä Rimski-Korskakovin Sheherazadea, joka kertoo ihmisen kekseliäisyydestä tiukassa paikassa ja Facebookissa Lotta Dufvan romaania Limbodusa, jonka uskottava dystopia eurooppalaisesta sotilasdiktatuurista muistutti perusoikeuksien ja oikeusvaltion merkityksestä tilanteessa kuin tilanteessa.

Kampanjan teemaan vihreäksi valaistaan tai värjätään luovilla ratkaisuilla myös verkkosivustojen, kotien, toimistojen tai kulttuuritalojen pintoja. Kampanjan tunnukset näkyvät tämän viikon KULTA ry:n digikanavissa. Ehkäpä viikolla syntyy jopa vihreä pop-up-installaatio? Kuvia ja videoita vihreistä tiloista voi seurata somessa tunnisteella #cday ja #tekijänoikeuspäivä.

Välitetään kiitoksia ja näytetään samalla, miten monta meitä on vastuullisen luovan työn puolella. Vihreää päin saa mennä!

Kampanjan mahdollistaa Tekijänoikeusakatemia ry, johon kuuluvat Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Sanasto ja APFI opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Käytännön koordinaatiosta vastaavat Kreab ja Helsinki 14 yhdessä julkisten ja yksityisten kumppanien kanssa. Suurkiitos heille!

Lue lisää:
https://cday.fi

Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry

 

 

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.