Tänä vuonna pyyhitään pölyjä sivistyksen päältä

Sivistyksen teemavuosi 2024

Kulttuuriala on ollut innolla mukana sivistyksen teemavuonna. Yksi vuoden toistaiseksi näyttävimmistä jutuista on ollut jättisuosion saanut elokuva Myrskyluodon Maija. 

Mitä olisi sivistys ilman yhteisiä pakahduttavia taide-elämyksiä, jotka laittavat miettimään syntyjä syviä: rakkautta, oman tien kulkemista, kuolemaa ja sotaa! Samalla taas uusi sukupolvi on oppinut, että se Oolannin sota oli kauhia.

Sivistys vaatii tahtoa ja tekoja

Toistaiseksi Suomessa on ollut valtava sivistystahto: ajatellaan, että laaja yleissivistys ja kulttuuri kuuluvat ihan kaikille, ei vain ns. lahjakkaille tai heille, joilla on varaa. Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä: jo nurkan takana odottavat he, joille täytyy erikseen perustella mitä hyötyä siitä, että oppii Oolannin sodan ja tutustuu saaristolaiseen elämäntapaan elokuvataiteen keinoin.

Itselleni sivistystahto ja sivistyksen arvostus on irtaantumista kaikesta hyötyajattelusta. On erityinen arvo sillä, että lähtökohtaisesti kiinnostaa kaikki. Sivistyksellä on vastustajansa. Tuskin kukaan vastustaa kaikkea sivistystä käytöstavoista kielioppiin, mutta vähän väliä törmään sekä välineelliseen hyötyajatteluun, jonka nojalla kiistetään niin perustieteen kuin taiteenkin julkisen rahoituksen oikeutus ja suhtaudutaan uusiin asioihin asenteella näkemättä paskaa. 

Tämä aika vaatii esikuvia, jotka vaivojaan säästämättä pakertavat sivistyksen polkua. Nostankin muutama mainiota esimerkkiä sivistyksen teemavuoden ohjelmasta:

Rosan kolme vinkkiä sivistyksen teemavuoteen

Lyyriset räkkäolympialaiset! PIHARUNO 2024 kesäkuussa Kittilässä. Valtakunnallinen omien tekstien esittämistapahtuma järjestetään sunnuntaina 16.6.2024. Runolle käyminen on parasta mitä ihminen voi itselleen tehdä pysyäkseen yhteydessä oman ihmisyytensä ytimeen. Lue lisää!

Talo kulman takana on 70 vuotta täyttävän Kuopion konservatorion taiteen perusopetuksen musiikin ja tanssin yhteinen projekti, joka tähtää Kuopion Musiikkikeskuksen isossa konserttisalissa esitettäviin näytöksiin toukokuun 2024 alussa. Oppilaitoksen omana teemana lukuvuonna 2023–2024 on yhteisöllisyys. Yhdessähän täällä on osattava elää ja kunkin annettava jotain omalle yhteisölleen. Siitäkin on sivistyksessä kyse.

WWF:n talkooleiriläiset auttavat luontoa arvokkaalla työpanoksellaan kunnostamalla esimerkiksi uhanalaisia perinneympäristöjä ja poistamalla haitallisia vieraskasveja. Talkooleireillä tehdään töitä kahdeksasta viiteen, jonka jälkeen voi keskittyä nauttimaan luonnossa olemisesta. Talkootyö on tärkeää suomalaista perinnettä: laitetaan kroppaa likoon toisten puolesta. Se on sivistynyttä meininkiä jos mikä. 

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.