Teatteriin, leffaan, konserttiin? Nyt sitä saa ja se kannattaa!
Oletko jo tullut esiin koronakammiostasi ja antanut elävän musiikin uida ihosi alle? Oletko istunut elokuvissa lähellä tuntematonta ihmistä ja kuullut, kun hän hörähtelee hauskasti? Kahden metrin turvavälit katsomoista ovat poistuneet ja ilman maskiakin on soveliasta näyttäytyä kanssaeläjille. Nyt on aika virittää aivot ja sydän uuteen. Oppiva ihminen nimittäin tarvitsee taidetta. Se on tutkittu juttu.
Taide kehittää kognitiivisia kykyjä
Tieteen alojen Nobel-palkinnon saajat ovat olleet aktiivisempia taiteen harrastajia kuin muut tieteentekijät tai ihmiset keskimäärin. Vaikkei tähtäimessä olisi Nobel-palkinto, taideharrastuneisuus kannattaa, mikäli haluaa esimerkiksi menestyä opinnoissa ja suorittaa tutkinnon. Taiteellinen toiminta kehittää luovaa ja kriittistä ajattelua sekä ongelmanratkaisukykyä, joten taiteen harrastajan ajattelu on joustavampaa kuin taidetta väistävän.
Taide tukee elinikäistä oppimista ja parantaa elämänlaatua
Jos olet 70-vuotias, on nyt juuri oikea aika perustaa rokkibändi. Suomalainen väitöstutkimus havaitsi, kuinka iäkkäiden oppijoiden toimijuuden kokemus vahvistui ja elämänlaatu parani soittamaan opettelun ja esiintymisen myötä. Taiteen ja kulttuurin harrastamisen on havaittu parantavan elinikäisen oppimisen avaintaitoja, kuten aloitteellisuutta, arjessa tarvittavia kansalaistaitoja, sosiaalisia taitoja ja ilmaisukykyä. Rock!
Taide kasvattaa itsetuntemusta ja empatiakykyä
Gnōthi seauton (m.kreik.) eli tunne itsesi, kehottivat jo muinaiset kreikkalaiset. Se lienee elämän mittainen haaste, mutta onneksi taide auttaa. Taiteellinen harrastus tarjoaa turvalliset puitteet tunnetaitojen ja vuorovaikutuksen harjaannuttamiseen. Itsensä tunteva ihminen tunnistaa omat vahvuutensa ja hakeutuu rakentavalla tavalla yhteistyöhön. Itselleen myötätuntoinen ihminen voi olla myötätuntoinen myös muille, ja ymmärrys itsestä vaikuttaa yksilön kautta yhteisöön ja koko yhteiskuntaan. Taide on vahvasti mukana rakentamassa moniarvoista ja erilaisuutta ymmärtävää maailmaa.
Kutsutaan taide takaisin – mennään yhdessä sitä vastaan!
Jonna Rantamäki
Avainsanat: