Tulevaisuus- ja jälleenrakennustyön maakuntakiertue

Kuvassa kulttuuriin ja taiteeseen liittyvää kuvastoa ihmisistä välineisiin ja paikkoihin. Kuvaaja Jutta Kivilompolo

Kuva: Jutta Kivilompolo

Ohjenuoranamme kulttuuri- ja taidealan edunvalvontatyössä on ollut, että mitään valtakunnallista toimintaa ei voi tehdä vain Helsingistä käsin. Niinpä kierrämme tänäkin vuonna maata, tällä kertaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen toimeksiannosta. 

 

Nyt kun koko kulttuuriala on hädin tuskin aloittanut toipumisen ennennäkemättömästä kriisistä, Veikkauksen tuottojen lasku leikkaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta mm. kulttuurille ja taiteelle. Tämä on valtava haaste: kuinka toteuttaa alan jälleenrakennus supistuvien resurssien aikana? 

 

Maakuntakiertueemme keskittyy kysymään kulttuuritoimijoilta ympäri Suomen, miten kulttuurin ja taiteen saatavuuden ja saavutettavuuden pitäisi tulevaisuudessa edistää. Miten edistää alan toimijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa? Kolmas keskeinen kysymyksemme on, miten taiteen ja kulttuurin rakenteita voidaan vahvistaa, jotta toimiala kehittyisi ja kukoistaisi.  

 

Ministeri on antanut oman toimeksiantonsa myös Taideyliopistolle, joka käynnistää taidealan jälleenrakennusohjelman, jolla tuetaan taidealan uudistumista, TKI-toimintaa, jatkuvan oppimisen tarjontaa sekä alan työllisyyden kasvua. Lisäksi ministeri on nimennyt hankkeelle ohjausryhmän, joka kokoontuu kuukausittain koko syyskauden ajan.  

 

Olen tosi kiitollinen kaikille Suomen tyypeille, jotka ottivat yhteyttä ja lupasivat emännöidä tilaisuutta, jossa saan kuulla kulttuuriväen näkemyksiä ja ajatuksia eri puolilla Suomea. Maakuntakiertueen lisäksi Helsingissä tullaan järjestämään syyskuun lopuksi yhdessä Taideyliopiston kanssa eri kulttuuritahoille tarkoitettu osallistamistilaisuus, johon save the date -kutsut on jo lähetetty. Kulttuurialan moninaisuudesta kertonee se, että kutsuttuja puljuja on jopa 94 kappaletta. 

 

Kiertueaikataulu 

MIKKELI 4.8.

KEMIJÄRVI 10.8.

VAASA 13.8.

VARKAUS  18.8.

KOUVOLA 19.8.

LAPPEENRANTA 20.8.

TAMPERE 25.8.

KOKKOLA & PIETARSAARI 27.8. 

KUOPIO  30.8.  

JOENSUU  31.8. 

KAJAANI  1.9.   

OULU  2.9. 

HELSINGFORS 6.9.

RIIHIMÄKI 7.9.Rosa Meriläinen & Eetu Kevarinmäki

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.