Eduskunta jatkaa yhteydenpitoaan kulttuurielämän kanssa

Eduskunnassa toimivan Arkadia-seuran tarkoituksena on toimia kansanedustajien ja kulttuurielämän edustajien yhteistyö- ja yhteydenpitofoorumina, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurin elinvoimaisuutta ja toimintaedellytyksiä. Siihen voivat liittyä niin kansanedustajat kuin kulttuurielämän toimijatkin. Edellisellä kaudella Arkadia-seura järjesti useita kulttuuripoliittisia keskustelutilaisuuksia. Esimerkkejä Arkadia-seuran tapahtumista vuonna 2022:

  • Vierailu Tanssin taloon
  • Kulttuuri osana kokonaisturvallisuutta. Mikä rooli kulttuurilla on kriisitilanteessa kansallisen kestokyvyn kannalta? Keskustelutilaisuus eduskunnassa
  • Oulu Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 hankkeen esittely eduskunnassa
  • Vierailu Kuvataideakatemian uudisrakennus Myllyssä
  • Vierailu Amos Rex taidemuseon Hans op De Beeckin Hiljainen paraati näyttelyssä
  • ”Miksi kulttuuri ei kiinnosta kansanedustajia?” paneelikeskustelu eduskunnassa

Arkadia-seura on tällä viikolla järjestäytynyt. Sen puheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi, joka on kulttuurialan toimija itsekin taustaltaan, oli edellisellä vaalikaudella eduskunnan ahkerin kulttuuriaiheisten kirjallisten kysymysten tekijä ja toimii myös sote-järjestöjä ja kulttuurijärjestöjä yhdistävän kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtajana.

Lähde mukaan Arkadia-seuraan

Kansanedustajien lisäksi seuraan kuuluu 279 taiteilijajäsentä kulttuurin ja taiteen eri aloilta. Seura pyrkii huomioimaan tasapuolisesti koko taide- ja kulttuurikentän äänen ja ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin. 

Jäsenyys oikeuttaa osallistumaan seuran tapahtumiin. Velvoitteita ei ole, seura ei peri jäsenmaksua ja tapahtumiin osallistuminen on vapaaehtoista. Jäsenet saavat automaattisesti kutsun kaikkiin seuran tapahtumiin. Seuralla on Facebook-tili, jossa julkaistaan uutisia ja kannanottoja. Kannattaa laittaa sekin seurantaa.

Jäsenhakemukset lähetetään Arkadia-seuran sihteerille Elina Forsströmille (@ eduskunta.fi). Vapaamuotoinen sähköposti riittää hakemukseksi. Hakemuksesta tulisi käydä ilmi, mikä on hakijan kytkentä taide- ja kulttuurialaan, mutta mitään täydellistä ansioluetteloa ei tarvita. Sihteeri esittelee hakemukset Arkadia-seuran johtokunnalle, joka hyväksyy uudet jäsenet.

 

Eduskunnan seuroissa ja ryhmissä kulttuuri näkyy ja kuuluu

Eduskunnassa on useita seuroja ja ryhmiä, jotka osa liittyy poliittiseen intressiin ja osa on puhtaasti harrastekerhoja. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on tehnyt yhteistyötä Arkadia-seuran lisäksi myös eduskunnan VAMYT-ryhmän kanssa, joka on keskittynyt vammaisasioihin. Meille on tärkeää vammaisten oikeus kulttuuriin ja taiteeseen sekä tekijänä että kokijana.

Kun itse aikoinaan olin kansanedustajana, kuuluin eduskunnan karaokekerhoon, jonka mottona oli ”laulamme mieluummin kuin hyvin”.

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.