Mental Health Art Week kiinnittää huomion taiteen mielenterveysvaikutuksiin
Suomalaisilla on käytössään hyvinvointia kohottava superlääke, jota on saatavilla monessa eri muodossa. Mental Health Art Week 22.5.–28.5.2023 nostaa esiin taidetoiminnan merkityksen mielenterveyden hoidossa.
Ylen uutinen työikäisten suomalaisten hyvinvoinnista kertoo huolestuttavaa asiaa. Joka viides 20–64-vuotias kokee nykyisin huomattavaa psyykkistä kuormittuneisuutta.
Alle 50-vuotiaiden itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet. Lisäksi vain puolet työikäisistä suomalaisista kokee elämänlaatunsa hyväksi.
Se tarkoittaa, että toinen puoli ei koe.
Romuttiko yksinäisyys hyvinvoinnin?
Hyvinvointiromahduksen syiksi tutkijat arvelevat koronaa, Ukrainan sotaa, ilmastokriisiä ja inflaatiota. Tulokset ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laajasta Terve Suomi -kyselytutkimuksesta.
Yhtä tekijää tutkimus ei mainitse. Pandemian vuoksi suomalaisilta suljettiin ovet kulttuuri- ja taidepaikkoihin. Teatterien, konserttitalojen, opistojen ja museoiden tuottama hyvinvointi ja yhteisöllisyys lakkasi joksikin aikaa olemasta.
Tuloksena oli keskuudessamme lisääntynyt yksinäisyys, jolla on tutkitusti monenlaisia negatiivisia terveysvaikutuksia.
Taidetoiminta vähensi lääkärikäyntejä
Mental Health Art Week -viikolla 22.5.–28.5.2023 Mieli ry järjestää mielenterveyttä kohottavia taidetapahtumia ympäri Suomen. Useiden tutkimusten mukaan taidetoiminta ehkäisee ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta.
Taidetoiminta edistää myös resilienssiä, kohottaa itsetuntoa ja vähentää sosiaalista syrjäytymistä. Se lisää työhyvinvointia työpaikoilla ja kohentaa mielialaa sairaaloiden potilailla, hoitohenkilökunnalla ja vierailijoilla.
Nämä ovat taiteen terveysvaikutuksista vain muutamia. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on käynnissä Artlift-ohjelma, jossa taide ja kulttuuripalvelut on luettu reseptillä saatavien hoitojen joukkoon. Projekti on vähentänyt kohteidensa yleislääkärikäyntejä 37% ja sairaalakäyntejä 27%.
Myös suomalaiset puolueet ovat esittäneet kulttuurilähetteen käyttöön ottoa valtakunnallisesti Iso-Britannian mallista inspiroituneena.
Terve Suomi -tutkimus osoittaa, että suomalaisten mielestä myös pääsy terveyspalveluihin on vaikeutunut, eikä lääkäripalveluja ole saatavilla tarpeeksi.
Ehkä siksi olisi syytä alkaa harkita sairauksia ja pahaa oloa ehkäiseviä hoitomuotoja.
MHAW-viikko auttaa käsittelemään tunteita
MHAW-viikon teema vuonna 2023 on Tunne tunteesi. Monilla eri paikkakunnilla on luvassa teatteria, musiikkia, tanssia, luontopolkuja, runoutta ja kuvataidetta. Tänä vuonna tapahtuman pääyhteistyökumppani on Suomen teatterit ry.
Tunnetyössä taide voi auttaa tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteita, vaikeita kokemuksia ja traumoja. Kun ymmärtää tunteitaan, voi ymmärtää paremmin myös itseään.
Taide antaa ilon aihetta elämään. Se antaa jotain kerrottavaa, analysoitavaa ja pohdittavaa.
Se pistää harmaat aivosolut liikkeelle ja antaa mielekästä puuhaa monessa muodossa. Vaikkei sitten oloaan erityisen huonoksi tuntisikaan.
Ehkä joku löytää tällä viikolla omat keinonsa tehdä taidetta ja saa siitä elämänilonsa takaisin.
Elina Salin
Kirjoittaja on Kulta ry:n bloggari, kulttuurialan ammattilainen ja pitkäaikainen taiteenystävä. Elina Salin työskentelee KULTA ry:llä alkukesän ajan.
Lue lisää kulttuurin vaikutuksista sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen KULTA ry:n tietokorteista.
Avainsanat: hyvinvointi, kulttuurihyvinvointi, kulttuurilähete, mielenterveys, taidetoiminta, yksinäisyys