KULTA ry:n viesti kehysriiheen: Kulttuurista ei saa leikata  

Hallitus päättää kehysriihessä kulttuuribudjetin koosta vuodelle 2023. Kytkös Veikkauksen tuottojen ja kulttuurin rahoituksen välillä on purettu vuodesta 2024 alkaen. Parlamentaarisessa ryhmässä sovittiin 2024 alkaen tuleva rahoitustaso erittäin lähelle nykytasoa. Poliittista painetta kulttuuribudjetista leikkaamiseen 2023 ei ole, päinvastoin. Kun lokakuussa 2021 ministeri Kurvinen julkaisi leikkauslistan, se peruttiin, koska kansanedustajat kokivat rahan lähtevän hyvistä asioista, kuten lapsille annettavista elämyksistä. Leikkauslista löytyy tästä.

Toki Veikkauksen tuottojen lasku vaikuttaa valtiontalouteen. Mikäli pelihaitat merkittävästi vähenevät, sillä on myös suotuisia talousvaikutuksia.

Kulttuurista kasvua

Kulttuurialan vaikutukset kunnan ja alueen elinvoimaan ovat luonteeltaan sekä henkisiä että taloudellisia. Sekä henkisiä että taloudellisia arvoja tuottaa myös julkisesta rahoituksesta riippuvainen taide, kuten visuaaliset taiteet, esittävät taiteet, kulttuuriperintö ja museot. Ne ovat tutkitusti luovan talouden dynamo. Kulttuuri on tärkeä vetovoimatekijä myös muille palvelualoille, kuten MaRa-aloille. Taloustutkimuksen mukaan kulttuurialan tuotos on 14 miljardia.

Kulttuuri ja taide on usein kannattavampaa muille kuin kulttuuritoimijoille itselleen. Esimerkiksi Suomenlinnan kulttuuriperintökohteen henkilötyövuosivaikutus on 2054 htv:tä. Kulttuurialan palkkasumma on 5,3 miljardia, ja vero- ja maksutulot valtiolle 3,4 miljardia.

Suomen kulttuuripolitiikan tavoitteena on parantaa kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta: että se kuuluu kaikille yhdenvertaisesti. OKM:n kulttuuribudjetti on alan perusrahoitus, jolla turvataan se, että kaikkialla Suomessa on varallisuuteen katsomatta mahdollisuus kokea ja tehdä kulttuuria. Kulttuuriharrastukset ovat hyvän elämän palveluita, jotka vahvistavat henkistä kriisinkestävyyttämme ja syitä puolustaa maatamme: tämä ainutlaatuinen kulttuurimme, jota vain me itse voimme vaalia.

Kulttuurielämämme kaipaa jälleenrakennusta, ei leikkauksia.

 

Rosa Meriläinen
Pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.