Kulttuuri kuuluu aluevaaleihin!
Kulttuurilla, taiteella ja taidelähtöisillä menetelmillä on tutkitusti vahva yhteys ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Siksi kulttuuri kuuluu myös aluevaaleihin.

(Kuvitus Jutta Kivilompolo. Kuvanmuokkaus Andrea Soilander.)
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on mukana kulttuurialaa ja sosiaali- ja terveysjärjestöjä yhdistävässä Kulttuurihyvinvointipoolissa. Aluevaltuustoihin – ja aluevaaleissa ehdolla oleviin – vaikutamme yhteistyössä Kulttuurihyvinvointipoolin kanssa.
Kulttuurilähete käyttöön
Kulttuurihyvinvointipooli on julkaissut vaalioppaan, joka antaa hyvin konkreettisia neuvoja tuleville aluepäättäjille. Ykkösvinkki on varmistaa, että hyvinvointialue ottaa käyttöön kulttuurilähetteen tai kulttuurireseptin. Esimerkiksi Satakunnassa ikäihminen voi saada lähetteen Rauman merimuseoon! Papukaijamerkki Satakunnalle!
Kulttuuriresepti on kansainvälinen hyvinvointi-innovaatio, josta on hyviä kokemuksia esimerkiksi Iso-Britanniasta. Siellä Artlift-ohjelmassa kroonisesta kivusta ja lievistä mielenterveysongelmista kärsivät asiakkaat ohjataan yleislääkärin vastaanotolta osallistavan taiteen ryhmiin.
Artlift-ohjelmassa asiakkaat osallistuvat taidetoimintaan 2 tuntia kerrallaan, 10 viikon ajan. Artlift-ohjelman arvioinnin mukaan taidetoimintaan osallistuneet eivät ainoastaan raportoineet terveydentilansa parantumisesta, vaan myös yleislääkäri- ja sairaalakäyntien todettiin vähentyneen. Arvioinnin osana tehty kustannushyötyanalyysi osoittaa vuoden aikana potilaiden lääkäri- ja sairaalakäyntien vähentymisestä syntyneiden säästöjen olleen 216 £/ potilas.
Kulttuuriosallistuminen on osa yhdenvertaisuutta
Koska kulttuuri kohentaa hyvinvointia ja terveyttä, on reilua että kaikki pääsevät siihen osalliseksi vähävaraisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Hyvinvointialueen kannattaa varmistaa, että kaikki toimeentulotuen asiakkaiden lapsista pitkäaikaissairaisiin saavat nauttia kulttuurista ja siten myös sen hyvinvointihyödyistä.
Keinoja piisaa: kaiku-kortti, kulttuurikasvatussuunnitelmat, kulttuurikirjaaminen vanhuspalveluiden asiakassuunnitelmissa, harrastamisen Suomen malli – kaikki omalta osaltaan parantavat kulttuuripalvelujen yhdenvertaista saavutettavuutta.
Aluevaltuutettujen on hyvä olla hereillä myös vammaisten oikeuksien kanssa – miten saada tehdä ja kokea kulttuuria, jos rajataan henkilökohtaisen avustajan käyttö vain päiväajalle? Me muistutamme, että kulttuuripoliittisen selonteon mukaan kulttuuri on Suomessa jokaisenoikeus.
Lähteitä:
Avainsanat: aluevaalit, ikäihmiset, kulttuurihyvinvointi, yhdenvertaisuus