Kulttuuri tuottaa

Tuore julkaisu rahasta ja taloudesta kulttuuri- ja taidekentällä kannustaa puhumaan rahasta. Rahapuhetta taide- ja kulttuurikentältä sisältää puheenvuoroja, haastatteluja ja tietolaatikoita rahasta ja talousosaamisesta. Mitä paremmin osaamme osoittaa talousvaikutuksemme, hoitaa taloutta ja hinnoitella osaamistamme, sitä upeammin kulttuuri- ja taideala voi kasvaa ja kehittyä. Julkaisu auttaa eritoten pienimuotoista yritystoimintaa ja omaa luovaa työtään myyvää tarjoamalla konkreettisia vinkkejä esimerkiksi tilitoimiston kanssa työskentelyyn.

Prosenttiperiaatteen käsikirja neuvoo niin taiteilijaa kuin taiteen ostajaa

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n tavoite on edistää taiteen prosenttiperiaatetta, eli että prosentti rakennushankkeista käytetään taiteeseen. Julkinen taide onkin ollut nousussa. Monilla kunnilla on taideohjelma tai vastaava asiakirja, jonka perusteella hankintoja tehdään. Käsikirja auttaa kaikkia, jotka haluavat viedä taidetta rakennettuun ympäristöön. Viime vuosina taiteen tilaamisen ja rahoittamisen tavat sekä esimerkiksi alan käsitteistö ovat kehittyneet, ammattimaistuneet ja monipuolistuneet.

Tutkimustietoa kulttuurin talousvaikutuksista tarvitaan päätöksenteon tueksi

Rahoittajille on hyvä näyttää, paljonko työllistetään, paljonko siitä kertyy veroja ja kuinka moni lipun ostajista on ulkopaikkakuntalaisia. Myös kunta itse voi tilata tutkimustietoa oman kulttuurielämänsä talousvaikutuksista, jotta päättäjillä on käytössään oikea tieto kulttuurin talousvaikutuksista – jotka saatetaan joskus arvioida alakanttiin, jos ei itse satuta kuulumaan tapahtuman yleisöön, eikä ole silmämääräisesti nähty bisneksen mittavuutta. Mallia näyttää Joensuu.

Kaikella kulttuuritoiminnalla on positiivisia talousvaikutuksia

Talous- ja työllisyysvaikutukset kannattaa vuosittain taittaa tietokortiksi tai tehdä niistä napakka kalvosarja päättäjien ja viranhaltijoiden käyttöön. Talousvaikutuksia voidaan laskea ja osoittaa myös silloin, kun kyseessä on käyttäjilleen maksuton julkinen palvelu. Mallia näyttää kirjastoseura.

 

Rosa Meriläinen
pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.