Kulttuuria ja taidetta turvallisesti
Ministeri Annika Saarikko vastasi monen kulttuurinystävän huoleen ja kulttuuritoimijan toiveeseen asettamalla työryhmän valmistelemaan periaatteet turvallisten tapahtumien järjestämiseksi. Kiitos jälleen kerran hyvälle ministerille! Kiitos myös aktiivisille taiteilijoille, kuten Antti Tuiskulle ja Paula Vesalalle, tärkeästä työstänne koko tapahtuma-alan puolesta.
On tärkeää, että muodostuu yhteinen ymmärrys siitä, miten kuuluu toimia eri vaiheissa pandemiaa, jotta yleisön ei tarvitse murehtia uskaltaako tulla. Onko riennoissa käyminen vastuullista. Pitää voida luottaa siihen, että jos ovi on auki ja liput myynnissä, homma osataan hoitaa. Yleisön vastuun taakse ei mennä piiloon, vaan kaikki ammattimaiset järjestäjät takaavat sen, että turvaväleistä ja hygieniasta huolehditaan kaikissa tilanteissa.
Paljon on jo tehty terveysturvallisuuden eteen
Useat kulttuurialan toimijat – samoin kuin tietysti tapahtuma-alalla muutenkin, esimerkiksi urheilun parissa – ovat käyneet vuoropuhelua terveysviranomaisten kanssa ja etsineet yhdessä toimivia ratkaisuja selättää korona. Ihmisten pää ei kestä loputonta ei-minnekään-menemistä, mutta joka tapauksessa meidän on yhdessä toimittava niin, että korona totisesti torjutaan.
Kysymys on paljon myös viestinnästä: Tapahtumateollisuus ry on ansiokkaasti levittänyt maskisuositusmerkkiä, viimeksi tänään Helsingin Sanomat muistutti turvaväleistä kehottaessaan pääkirjoituksessaan ihmisiä hakemaan elämäänsä riemua ja aurinkoa Magnus Enckellin näyttelystä Ateneumissa.
Orkesterit, teatterit ja Suomen kansallisooppera ja -baletti julkaisivat jo kesäkuussa yhteiset erinomaiset ohjeet terveysturvallisuudesta. Onhan aivan omat jipponsa hoitaa ihmiset turvavälein istumakatsomoihin ja sieltä pois. Olen käynyt kesäkuun alusta lähtien ahkerasti eri kokoisissa taloissa katsomassa esityksiä ja kuuntelemassa konsertteja. Vajaat katsomot ovat vain yksi käytössä oleva keino huolehtia turvaväleistä. Myös narikkajonoista on päästy ja yleisö ohjataan pienissä erissä katsomoon ja ulos. Näin ihmisryppäitä ei pääse syntymään. Systeemin toimivuudesta on HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen antanut julkisia kehuja baletille. Ohjeet löytyvät täältä ja sivuja päivitetään jatkuvasti.
Tilaisuuksia on monenlaisia
Ministeri Saarikko on sanonut tavoitteeksi sen, että esimerkiksi kirjastot voisivat olla tavalla tai toisella auki joka tilanteessa. Minäkin uskon siihen, että keinoja tarjota elintärkeitä kulttuuripalveluja kyllä löytyy, vaikka pandemiatilanne huononisi. Näinhän me osasimme keväälläkin toimia: kekseliäästi ja joustavasti. Nyt vain tietoa ja taitoa on vielä enemmän, kun eri tilanteisiin on ehditty varautua.
Monella alan toimijalla on ollut huolena se, onko aluehallintavirastoissa riittävää osaamista ottaa huomioon eri tyyppiset tilaisuudet. On osattava ottaa huomioon alueellinen tilanne, uusin tieteellinen tieto ja tilaisuuksien järjestäjien käytettävissä olevat keinot taata turvallisuus. Mitä ammattimaisempi on järjestävä taho, sitä helpompi on onnistua. Onhan yksityistilaisuuksissa hankalampi esimerkiksi kieltäytyä halailuista.
Olen itse jäsenenä Saarikon asettamassa turvallisten tapahtumien työryhmässä. Jos teillä vain on huolia, toiveita ja ratkaisuja, joita toivotte käsiteltävän työryhmässä, olkaa ihmeessä yhteydessä. Tätä tärkeämpää työtä minulla ei voi olla, joten kaikki tieto ja tuki on tarpeen. Minulla ei ole mitään syytä olla kiireisempi muissa asioissa. Sähköpostiosoitteeni on rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi ja puhelinnumeroni 050 432 6679.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Avainsanat: