Kulttuuria kuntavaaleihin!

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n kuntavaaliohjelma kertoo, että kulttuuri vaikuttaa: kulttuurin avulla on luotavissa kuntaan kasvua ja työllisyyttä. Kulttuurissa on lumovoimaa ja pitovoimaa. Se edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Kuntavaaliohjelmassa on lukuisia konkreettisia esimerkkejä hyvästä kulttuuripolitiikasta kautta Suomen. Jokainen kunta voi olla omanlaisensa kulttuurikunta! Kultaisia papukaijamerkkejä on ansainnut esimerkiksi Suomussalmi, Oravainen, Tuusula, Salla ja Mänttä-Vilppula. Lisää kehuja on luvassa kautta maan kuntavaaleihin asti! Hyvin tehtyä kehumalla lisätään hyvää!

Kuntavaaliohjelma KULTA ry

Kommunalvalsprogram KULTA rf

Puolueilta tullut kiittävää palautetta KULTA ry:n kuntavaaliohjelmasta

Olemme lähettäneet ohjelmaa laajalla jakelulla puolueiden paikallisille toimijoille. Hyvää palautetta on tullut:

Eräs kunnallissihteeri iloitsi näin: ”Suuri kiitos kuntavaaliohjelmastanne, painavaa ja perusteltua asiaa. Ja katsos: Turullekin on näköjään herunut papukaijamerkki!”.

”Hyvältä vaikuttava ohjelma. Tykkäsin noista hyvistä esimerkeistä paikkakunnista, joissa on ollut onnistumisia sekä taloudellisten vaikutusten esiin nostamisesta, mikä usein unohtuu, kun kulttuuri nähdään edelleenkin liian usein vain menoeränä.”, kirjoitti erään valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Eräs toiminnanjohtaja kirjoitti puolestaan näin: ”Kiitos, perehdymme tähän huolella. Kulttuuria emme jätä huomiotta myöskään meidän kuntavaaliohjelmassa, jota parhaillaan työstämme. Tuli siis oikein hyvään saumaan tämä teidän ohjelma!”.

Kannustamme kulttuurinystäviä kautta Suomen nostamaan esiin kulttuurin ja taiteen vaikutuksia. Kunnat tukevat kulttuuria ja taidetta vuosittain suuremmalla summalla kuin valtio. Kuntatalouden tilanne ja väestörakenteen muutos aiheuttavat sen, että tärkeimmät kulttuuripoliittiset päätökset tullaan seuraavan kymmenen vuoden aikana tekemään kunnissa. Kannustamme edelleen kulttuuriväkeä lähtemään vaaleissa ehdolle tai osallistumaan kulttuurimyönteisten ehdokkaiden tukiryhmiin.

Kannustamme kulttuuriväkeä osallistumaan siihen kuntapoliittiseen keskusteluun, mitä muut käyvät: jos jossain on vaalipaneeli, käydään siellä kertomassa miten kulttuuri ja taide on mukana ratkaisemassa tärkeitä kysymyksiä sosiaalisesta eriarvoisuudesta elinkeinopolitiikkaan. Kysytään ehdokkailta mitä vaikutuksia heidän mielestään kulttuurilla ja taiteella on, mikä on kulttuuripolitiikan merkitys kunnan kasvulle ja työllisyydelle, hyvinvoinnille ja terveydelle, lumo- ja pitovoimalle. Ollaan aktiivisia yhteiskunnallisia keskustelijoita, sillä kulttuuri- ja taidealan toimintaedellytykset rakennetaan kunnissa.

Kuntavaaliehdokkaiden kannattaa kuunnella kulttuuriväkeä

KULTA ry palvelee kaikkia ehdokkaita tarjoamalla ajankohtaista ja tutkittua tietoa kulttuurista ja taiteesta. Alan kukoistuksella on suuri painoarvo ja alalla työskentelee koko joukko äänestäjiä. Kulttuuriammateissa työskentelee 135 000 henkilöä ja alan osuus on 4,9 % kaikista työllisistä. Vuoden aikana vähintään yhdessä kulttuuritilaisuudessa käy 83 prosenttia 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Osuus on kasvanut. Tilastokeskus laskee kulttuuritilaisuuksiksi elokuvat, konsertit, teatterin, taidemuseot ja -näyttelyt, muut museot, tanssiesitykset ja oopperan. Kulttuurin ja taiteen kirjo on toki tätä laajempi. Ihmiset voivat harrastaa, kokea ja tehdä kulttuuria monin tavoin. KULTA ry:n jäsenpohjaankin kuuluu moninaisempi joukko kulttuurijärjestöjä. Suomenkielisen kuntavaaliohjelmamme liitteenä ovat myös jäsenjärjestöjen alakohtaiset tavoitteet.

Rosa Meriläinen
pääsihteeri

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.