Ursula Von Der Leyen esittää uutta eurooppalaista Bauhausia

Bauhaus oli sata vuotta sitten Saksassa toiminut arkkitehtuuri- ja taidekoulu, jolla oli suuri vaikutus eurooppalaiseen ja amerikkalaiseen elämäntapaan. Saksassa Bauhaus lienee tunnetumpi käsite kuin Suomessa. Mitä Euroopan komission puheenjohtaja tarkalleen ottaen nyt esittää?

Systeemistä muutosta ilmaston ja ympäristön vuoksi

Bauhaus -tiedotteessaan Ursula Von Der Leyen kertoo ongelmista, joita meidän on ratkottava: päästövähennyksiä, jotka vaativat systeemistä muutosta, jotta talous, ympäristö ja sosiaalinen hyvinvointi yhdessä kukoistavat. ”Saavuuttaaksemme tämän, me tarvitsemme laajaa sitoutumista, laajaa tukea ja kosolti innovaatioita ja luovuutta”, hän sanoo. Siksi komissio käynnisti viime viikolla uuden eurooppalaisen Bauhausin.

Eurooppapoliittisten tavoitteiden jalkauttamisessa jäsenvaltioihin on se perushaaste, että joka rivillä vilisee käsitteitä, joita on vaikea saada toimimaan eri kielillä. Yritän kuitenkin nyt kertoa aloitteen sisällöstä, koska se linkittyy merkittävästi moneen käynnissä olevaan hallituksen hankkeeseen kiertotaloudesta luovan talouden tiekarttaan ja arkkitehtuuripoliittiseen ohjelmaan.

Von Der Leyenin mukaan uusi eurooppalainen Bauhaus on liike, jonka tarkoitus on luoda silta tieteen ja teknologian maailman sekä taiteen ja kulttuurin maailman välille. Se yhdistää esteettisesti hyvää muotoilua ja kestävyyttä. Myös luovan talouden edistämisessä keskeistä on ymmärtää tieteen ja taiteen yhteinen rooli luovan talouden peruskivenä, uusien ajatusten laboratoriona.

Von Der Leyen puhuu aiheesta kauniisti. Miten kestävän elämäntavan on oltava houkuttelevaa ja mukavaa. Miten tämä uusi Bauhaus siten tuo eurooppalaisen vihreän ohjelman lähemmäs ihmisten mieliä ja koteja. Miten muotoilu parantaa elämäämme ja näyttää, miten välttämätön voi olla myös kaunista.

Uusi eurooppalainen Bauhaus on tila ajatella ja kokeilla

Von Der Leyen listaa asioita, joita Bauhaus tulee olemaan:

• keskustelufoorumi
• kokeilulaboratorio
• uusien ratkaisujen kiihdyttämö
• globaalien verkostojen ja asiantuntijoiden hub
• tapaamispaikka kansalaisille, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita

Asia edistyy kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen on suunnittelemisen vaihe, johon halutaan mukaan myös taiteilijoita. Sen jälkeen käynnistetään viisi projektia eri jäsenvaltioissa. Voisikohan Suomi olla yksi näistä? Joka tapauksessa meidän kannattaa olla mukana kolmannessa vaiheessa: ideoiden levittäminen.

Rosa Meriläinen
pääsihteeri

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.