Kulttuurille oma gaala!

Yle 8.12.2020

Kulttuurille oma gaala – Yle aloittaa uuden kumppanuuden

 

Ensimmäinen Kulttuurigaala järjestetään marraskuussa 2021 Tampereella. Strategiansa mukaisesti Yle pyrkii luomaan yhteiskuntaa laajasti hyödyttäviä uusia kumppanuuksia.

Yle perustaa yhdessä kumppanien kanssa Kulttuurigaalan, joka juhlii kulttuurin tekijöitä ja tekoja yli genrerajojen. Kulttuurigaala televisioidaan suorana Yle TV1:ssä torstaina 25.11.2021.

Kulttuurigaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaista kulttuuria ja nautitaan upeista esityksistä. Gaala huomioi koko kulttuurin ja taiteen kentän. Tarkoituksena on palkita tekoja, teoksia ja tekijöitä, joissa on jotain uutta, omaperäistä tai tärkeää. Tarkemmat palkintokategoriat paljastetaan myöhemmin, mutta kulttuurin juhlan huipentaa yleisön äänestämän Vuoden Kulttuuriteko -palkinnon voittajan julkistaminen.

“Ylelle on tärkeää tarjota suomalaisille yhteisiä hetkiä ja elämyksiä, ja Kulttuurigaala antaa tähän oivan mahdollisuuden. Kulttuuri kuuluu meille kaikille. Haluamme juhlistaa kulttuuria yhdessä kulttuurialan ja suomalaisten kanssa. Meille keskiössä on yhdessä tekeminen ja tämän takia gaalassa tullaan unohtamaan genrerajat ja katsomaan alaa laajemmin. Yhdessä tekeminen näkyy myös gaalan järjestämisessä, koska toteutamme tapahtuman kumppaneidemme kanssa yhteisponnistuksena”, kertoo Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala.

Vuonna 2021 Kulttuurigaala järjestetään Tampereen Mediapoliksessa, johon on suunnitelmissa kutsua noin 300 vierasta. Seuraavana vuonna Kulttuurigaala siirtyy astetta isompiin puitteisiin Uros Live -areenalle, johon mahtuu moninkertaisesti yleisöä.

“Suomalaiset ovat kulttuurikansa, joka on kiinnostunut monenlaisista jutuista. Kulttuurigaalassa kulttuurin ystävät voivat yhdessä juhlia tätä moninaisuutta. Otamme mukaan alan ja suomalaisten koko kirjon”, sanoo kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Gaalan järjestämisoikeuksia hallinnoi rekisteröity Kulttuurigaalayhdistys. Gaalan oikeudenhaltijoihin kuuluvat Ylen lisäksi kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry ja Life Style Invest Oy. Yhteistyökumppaneina toimivat myös Tampereen kaupunki ja Veikkaus. Kulttuurialan toimijoista mukaan ovat jo tässä vaiheessa lähteneet Designmuseo, Serlachius -museot ja Suomen museoliitto.

 

Lisätietoja Kulttuurigaalasta antaa:

Mikko Vanni, pääjärjestäjä, Kulttuurigaala, 0400 422751, mikko.vanni@kulttuurigaala.fi
Asta Kujala, tapahtumapäällikkö, Oy Yleisradio Ab, 050 395 6097, asta.kujala@yle.fi
Rosa Meriläinen, pääsihteeri, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry, 050 432 6679, rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi
Jukka Suomela, viestintäjohtaja, Kulttuurigaala, 0400 617761, jukka.suomela@kulttuurigaala.fi

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.