fbpx

Taiteiden kesä koskettaa kautta maan

taiteiden kesä teksti . kukkia.
kuva: Hilla Semeri

 

Suomen Kulttuurirahaston Taiteiden kesä -hanke tarjoaa työtilaisuuden sadalle vastavalmistuneelle taiteen ammattilaiselle ja koskettaa ihmisiä kautta maan. Ihmiset tarvitsevat  ja ansaitsevat taidetta toimittuaan vastuullisesti ja kestettyään puolikuollutta elämää läpi pitkän koronavuoden.

 

  • ”Syrjäseudulla taiteen kokeminen voi olla haastavaa ja jopa harvinaista, ja korona-aikana vähäinenkin kulttuuritoiminta on ollut pääosin tauolla. Siksi haluan koskettaa tohmajärveläisiä antamalla Mustelmia -teokseni Tohmajärven kirjastolle, joka toimii Tohmajärven kyliä ja eri-ikäisiä kyläläisiä yhdistävänä paikkana uudessa sivistyskeskuksessa”, kertoo yksi Taiteiden kesän taiteilijoista, Jonna Hyttinen.

 

Hyttinen on kuvataiteilija pienestä Värtsilän kylästä Tohmajärveltä. Taiteiden kesä tapahtuu eri puolilla Suomea tiettyinä ajankohtina kesäkuukausina. Teoksista tullaan uutisoimaan Taiteiden kesän somekanavissa. Hanke sisältää myös yksittäisiä teoksia, jotka ovat auki kaikille, kuten tilattavia sähköposteja. 

 

Taiteilijoita on mukana laajasti eri taiteen aloilta: tanssia, sirkusta, performanssia, äänitaidetta, internettaidetta – kaiken kaikkiaan: kaikkea. Taiteilijoita on mukana Hangosta Enontekiölle, Kiteeltä Pietarsaareen ja teoksia toteutetaan kaikilla Suomen kulttuurirahaston 17 maakuntarahaston alueella. 

 

Taiteiden kesään haki mukaan 197 vastavalmistunutta taiteen ammattilaista. Valinnan suoritti ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Uuden sirkuksen keskus Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen ja muina jäseninä näyttelijä Henna Tanskanen, taiteilija Noah Kin, muusikko Pekko Käppi ja kuvataiteilija Kirsimaria E Törönen. 

 

  • ”Kaikki hakemukset olivat todella korkealuokkaisia. On mahtava huomata, kuin iso, upea ja monimuotoinen Suomen kulttuurikenttä on.”, iloitsee Taiteiden kesän viestintäkoordinaattori Eetu Kevarinmäki.

 

Taiteiden kesän teoksissa korostuu taiteilijan suhde yleisöön. Taiteiden kesän tarkoitus on tarjota ympäri Suomen mahdollisuuden nähdä vastavalmistuneen taiteen ammattilaisen teos. Näin juhlitaan uusia taiteen ammattilaisia, tarjotaan ihmisille lääkettä kulttuurinnälkään ja tuetaan vastavalmistuneita nuoria, jotka ovat valmistuneet koronan aikana erittäin haastavaan työmarkkinatilanteeseen.

 

Taiteiden kesä on myös korostetun reilu taiteilijoilleen. Onhan korona koetellut taiteenystävien lisäksi myös taiteen ammattilaisia.

 

  • ” Taiteilijoita pyrittiin auttamaan jo hakuvaiheessa parhaamme mukaan. Tarjoamme myös ei-valituille hakijoille mahdollisuuden palautteeseen, joka on myös tärkeää apurahapainotteisella alalla. Taiteiden kesän ohjausryhmä on myös taiteilijoiden tukena läpi kesän.”, kertoo Kevarinmäki.

Taiteiden kesästä ja siihen valituista taiteilijoista lisätietoja antaa Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n viestintäkoordinaattori Eetu Kevarinmäki: +358 400483381.