Kulttuurin avulla löydämme toisemme, kulttuurin avulla löydämme itsemme

Tiedätkö sen kohottavan tunteen, kun hoksaat tapahtumaosallistujien joukosta sellaisen henkilön, jota arvostat ja ihailet suuresti? Muistatko, miten kiva oli törmätä esityksen väliajalla vanhaan tuttuun?

Me ihmiset olemme syvästi sosiaalisia otuksia. Kun kohtaan arvostamani henkilön yhteisen tekemisen äärellä, saan vahvan positiivisen viestin: Olen samaa joukkoa. Minäkin teen merkityksellisiä asioita. Siksi visiitti torilla, urheilukisoissa, kulttuuritapahtumassa tai vaikka jumalanpalveluksessa saa kirsikan kokemuksen päälle silloin, kun tulee samalla kohdanneeksi arvostamiaan tuttuja ja kokemuksesta tulee jaettu.

Niin sanotusti sisäpiireissä olevat ihmiset pääsevät nauttimaan tapahtumien tuottamasta sosiaalisesta pääomasta muita helpommin. Musiikkikoulutusta vaille jäänyt ihminen tulee konserttiin nauttimaan musiikista ”vaikka enhän minä siitä mitään ymmärrä” siinä missä musiikin asiantuntija tulee katsomaan nuorta kapellimestarilupausta. Poliitikko löytää Suomi Areenalta pilvin pimein tuttuja toisin kuin yhteiskunnallisesta keskustelusta kiinnostunut tavis.

Nyky-yhteiskunnassamme pelkäämme poteroitumista ja vastakkainasettelua. On sitä osattu ennenkin: esimerkiksi monen paikkakunnan kuorokentältä löytyy työväenkuoro, viihdekuoro, kirkkokuoro ja klassisen musiikin kuoro. Moninainen tarjonta antaa mahdollisuuden löytää samanhenkisiä, kokea yhteisöllisyyttä ja hakeutua juuri sellaisen kulttuurin pariin, jota itse siinä hetkessä tarvitsee. Kulttuuri on luonteeltaan ihmisiä luokseen kutsuvaa ja samanhenkisten kupla ei ole yleensä luokseen päästämätön potero.

Kulttuuri antaa tärkeitä mahdollisuuksia kohdata paitsi toisia ihmisiä, kohdata myös oma itsensä. Sen avulla voimme pohtia elämän peruskysymyksiä: Kuka olen? Mitä haluan? Millaisia valintoja minun kannattaisi tehdä? Joku löytää yhdessä hetkessä kysymyksiin vastauksia, toinen lisää kysymyksiä.

Ihmiselämän vaiheissa erilaiset asiat ovat kysymyksiä herättäviä, haastavia tai merkityksellisiä. Elämäntilannetta dominoiva kysymys voi olla esimerkiksi, miksi minut jätettiin yksin, miksi lapseni on sairas tai miksi en uskaltanut toteuttaa haaveitani. Yksi kulttuurisisältö ei voi antaa jokaiselle sopivaa peilauspintaa. Tarvitaan eri taiteenaloja, teemoja ja näkökulmia, joiden kautta voi pohtia minuuttaan.

Kulttuurin rahoituksesta päättävät sekä kulttuuria tuottavat tahot ovat tärkeässä vaikuttaja-asemassa siinä, että kulttuuri tarjoaa mahdollisimman monelle mahdollisuuksia kokea yhteyttä ja yhteisöllisyyttä sekä toisaalta työstää omaa identiteettiään. On tärkeä huomata, ettemme rakenna mahdollisuuksia vain sille kulttuurille, joka puhuttelee itseämme ja vastaa omia ihanteitamme, vaan annamme mahdollisuuksia kulttuurin parissa toimimiseen myös niille, jotka eivät ole edustettuina kulttuurin tuottaja- ja päättäjäportaassa.

 

Jonna Aakkula
Toiminnanjohtaja
Suomen Kirkkomusiikkiliitto

 

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.