Kulttuuriperintö uhattuna

Uutiskuvista on voinut nähdä, miten ukrainalaiset suojaavat kulttuuriperintöään esimerkiksi Lvivissä. Mielessäni ovat nyt Odessan ikoniset portaat, joita pitkin yksinäiset lastenvaunut pomppivat holtittomasti alas Eisensteinin elokuvassa Panssarilaiva Potemkin. Lastenvaunuja työntänyt äiti oli ammuttu.

Nytkin on äitejä ammuttu, lapsia. Kulttuuriperintöä on hävitetty. Suomessakin vastikään esitellyn kansantaiteilijan Maria Primatsenkon töitä on tuhoutunut. Ukrainalaiset syystä pelkäävät oman kulttuurinsa puolesta: ettei Ukrainan perintö päädy Putinin isovenäläisen propagandan aseeksi, ettei mittaamattoman arvokkaita asioita enempää katoa iankaikkisesti. Niin sodissa tapaa käymään.

Katariina Suuri perusti Odessan 1700-luvulla ja se on täynnä erinomaisesti säilynyttä arkkitehtuuria 1800-luvulta – ja lukuisia muitakin taideaarteita. Kiovassa puolestaan taidetta yritetään turvata muun muassa Mystetskyi Arsenalissa, joka on yksi Euroopan suurimmista museoista. Sillä on merkittävä kokoelma ukrainalaista avantgardea ja nykytaidetta.

Kulttuuriperintöä suojelemalla suojelemme muistia ja sielua

Maailman kulttuuriperintöä uhkaa sotien ja konfliktien lisäksi ilmastonmuutos, liian vähäinen tai liiallinen matkailu, sekä aliedustavuus eli se, ettei tunnustetun ja suojellun kulttuuriperinnön kuva maailmasta ole tasapainoinen.

Haagin sopimus vuodelta 1954 käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa. Sopimus syntyi toisen maailmansodan jälkeen, kun merkittävä osa eurooppalaista kulttuuriperintöä oli tuhoutunut suorien ja epäsuorien hyökkäysten sekä ryöstelyn seurauksena. Sopimuksen lähtökohtana on ajatus, että yksittäisten kansakuntien kulttuuriomaisuuden tuhoutuminen ei ole pelkästään kansallinen menetys, vaan koskee koko ihmiskunnan kulttuuria.

Haagin yleissopimus pyrkii siihen, että aseellisen konfliktin aikana sotivat osapuolet pidättäytyvät hyökkäyksistä kulttuuriomaisuutta kohtaan sekä samalla rauhoittavat kulttuuriomaisuudeksi katsotut kohteet sellaiselta omalta sotilaalliselta toiminnalta joka vaurioittaisi kohteita tai oikeuttaisi vastapuolen vihamieliset teot. Tähän on Ukrainan presidentti Zelenskyi viitannut kutsuessaan mahdollisia Odessan pommituksia sotarikokseksi, rikokseksi historiaa vastaan.

Sopimus edellyttää, että sopimusosapuolet varautuvat jo rauhan aikana kulttuuriomaisuuden suojeluun sekä tekevät sopimuksen sisältöä tunnetuksi kansalaistensa ja asevoimiensa parissa. Pidetään yhdessä huoli siitä, että Suomessa on kulttuuriperinnön suojelemiseen asianmukaiset resurssit – ja prosessit myös sodan sattuessa.

 

Rosa Meriläinen
Pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.