Kulttuurista elinvoimaa harvaan asutuille alueille
Yksi suurista riemuistani viime vuosina on ollut Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän päätös ohjata maa- ja metsätalousministeriön hama-rahoitusta kulttuuriin.
Olemme istuneet työryhmän puheenjohtajan, keskustan kansanedustaja Hanna Huttusen kanssa tippa linssissä eduskunnan kuppilassa lukemassa listaa jo avustuksen saaneista tahoista. Siellä on vaikka mitä runonlaulusta ympäristötaiteeseen! Meillä on ollut haaveena luoda kulttuurin avulla ikuinen kesä sydänkylille – tämän sanan opin vastikään Suomussalmen kulttuuritoimelta. He eivät puhu syrjäkylistä, vaan sydänkylistä.
Kulttuuri muuttaa maailmaa kylä ja kortteli kerrallaan
Ajatelkaa, miten mullistavan iso potti Lieksan kylille on se, että Lieksan Somali perheyhdistys sai 151 000 euroa järjestääkseen melodraamaa ja taidetoimintaa Lieksan kylissä! Jo nyt Suomen pikkukaupungeissa, kunnissa ja kylillä järjestetään väkilukuun nähden niin kekseliästä matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa, että se mullistaisi koko Suomen kulttuurielämän, jos isompien kaupunkien korttelit pystyisivät samaan!
Vielä on yksi haku auki, vielä on kyliä elvytettävänä! Rahat jaetaan Taiken kautta. Tämä on kerta kaikkiaan ainutlaatuista ja arvokasta. Esimerkiksi edellisellä hallituskaudella hama-rahat painottuivat kyläkaupoille – tärkeitä maaseudun elinvoimalle tietysti nekin.
Kulttuurialan rahoituksen kestävyydelle ja kulttuurin arvostukselle on kuitenkin erityisen tärkeää se, että useissa ministeriöissä havahdutaan kulttuurin vaikutuksiin. Ottakaa siis ilo irti maa- ja metsätalousministeriön suopeudesta: https://www.taike.fi/fi/hakuilmoitukset/hakuilmoitus-2023-erityisavustukset-harvaan-asutun-maaseudun-kulttuuritoimintaan .
Kulttuuri kuuluu kaikille kylille
Toimijan ei itse tarvitse olla sijoittunut harvaan asutulle alueelle, kunhan sen toiminta on. Esimerkiksi viime syksynä rahoitusta sai näistä rahoista myös helsinkiläinen Gutsy Animations Oy, joka toteutta Muumilaakso TV-sarjan jälkiäänitykset kaikille kolmelle saamenkielelle. Tämä on yhdenvertaisuuden kannalta mitä arvokkain teko!
Merkittäviä rahoituksia hama-rahoista ovat saaneet muun muassa Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ry Lapinlahdelta Kyläraittien taidemuseo -hankkeen toteuttamiseen, Hailuoto-Seura ry pysyvän näyttelypaikan ja neuvontapisteen luomiseen hailuotolaiselle tikkuröijylle ja Jazz City Turku ry jazzkonserttien järjestämiseen saaristossa.
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on myös ryhtynyt tiiviiseen yhteistyöhön Suomen kylät ry:n kanssa. Kylien toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto on inspiroiva ideapumppu, joka tekee, eikä valita. Ottakaa somessa Suomen kylät ja Koivisto seurantaan ja huomatkaa mihin kaikkeen kylämummot ja mopopojat yhdessä pystyvät!
Lisätietoja Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisesta työryhmästä löydät täältä.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Avainsanat: aluepolitiikka, hama, harvaan asutut alueet, maa- ja metsätalousministeriö, maaseutu, rahoitus, Suomen kylät, Taike