Kuntatalouden kriisi haaste meille kaikille

Soitin aamulla Kouvolaan ja itku meni kurkkuun keskustellessa virkamiehen kanssa, joka juuri lomautuspäätöksiä allekirjoitteli. Kouvolassa on leikkauspäätöksiä kulttuurille(kin) tehty jo viime vuonna eli siellä on ollut talouskriisi valmiina. Lomautuspäätökset kulttuuritoimialalle(kin) oli jo ennestään tehty, nyt niitä vain aikaistetaan.

Monia tapahtumia onneksi vain siirtyy syksyyn, sillä onhan selvä, että kun kansakunta pääsee eristyksistä se haluaa tehdä ja kokea kaiken. Toivotin virkamiehelle jaksamista ja hän toivotti sitä kaikille kulttuuritoimijoille.

On selvää, että kriisin hännät ovat pitkiä. Nyt on tärkeää kulttuurialalla olla solidaarisia a) muille aloille, ymmärtäen muiden huolia. Nyt ei ole itsekkyyden aika. b) toisilleen. Nyt ei ole kurjuusolympialaisten aika. c) ristipaineessa päätöksiä tekeville kuntapäättäjille, ja olla valmiudessa yhteistoimintaan, joustavuuteen ja kekseliäisyyteen, kun yhdessä tästä noustaan.

Olen soitellut eri kaupunkien kaupunginjohtajille ja muille keskeisille päättäjille ja virkamiehille. Monissa paikoin on toimittu yhtä fiksusti kuin opetus- ja kulttuuriministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö valtion päässä: kerätty yhteen alan toimijoita muodostamaan yhdessä tilannekuvaa ja etsimään yhdessä ratkaisuja. Nyt voittavat ne, jotka osaavat edetä samassa veneessä.

Ja nyt voittavat ne, jotka ymmärtävät kokonaisuuksia. Kuntien merkitys kulttuuritaloudelle on yhtä merkittävä kuin valtion. Kuten Kouvolan esimerkki meitä muistuttaa, kuntien tilannekuva oli jo valmiiksi huolestuttava siksi, että väestörakenne muuttuu: ihmiset muuttavat ja väestö vanhenee. On joka tapauksessa järjestettävä palvelut uudestaan, eikä yksikään toimiala voi jatkaa ennallaan sanoen, että kaikki tehdään niin kuin ennenkin ja saman verran julkista rahoitusta on silti tultava.

Kuntaliiton arvion mukaan koronavirus heikentää kuntataloutta 1,5 miljardilla eurolla. Lisäksi kuntien terveysmenoihin ja sosiaalipalveluihin kohdistuu mittavat nousupaineet. Tämän tiedon edessä ei pidä musertua, mutta on se otettava vakavasti.

Kuntatalouden kriisi ei ole haaste vain kulttuurille, vaan kaikille muillekin. Mitä enemmän ymmärrämme muiden toimialojen tarpeita, sitä paremmin oma paikkamme löytyy. Puhuin perjantaina puhelimessa Seinäjoen tilanteesta. Siellä ovat kulttuuritoimesta fiksusti ottaneet yhteyttä etäopetusta järjestäviin tahoihin ja kysyneet, millaisella materiaalilla voisivat nyt parhaiten olla avuksi.

Ja koska tilanne on kaikkein raastavin henkensä ja terveytensä puolesta pelkääville eristyksissä oleville riskiryhmäläisille, haluan antaa papukaijamerkin Jyväskylälle, jossa soveltavan teatterin ryhmä Teatterikone pani pystyyn Ikkunateatterin. Kaupunki tilasi esityksiä ja toivottavasti jatkoa seuraa, niin hieno on konsepti: he esiintyvät karanteenissa oleville vanhuksille pihalla, ikkunan takana!

 

Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry

 

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.