Mitä sinä aiot tehdä poikkeustilan jälkeen?
Humakin kulttuurituottajaopiskelijat keräsivät instagramin ja muiden some-kanavien kautta nuorten aikuisten koronan herättämiä ajatuksia kulttuurin ja taiteen merkityksestä heidän elämässään ja mitä haaveita heillä on poikkeustilan jälkeen, kun on turvalliset tavat taas kokea juttuja yhdessä ja livenä.
Meidän tärkeä tehtävämme kulttuurialalla on ollut kertoa ihmisille, että kulttuuri on heidän hyvinvoinnilleen tärkeää nyt eristyksissä ja tuo heidät yhteen, jahka eristys päättyy. Huhtikuussa Amanda ja Mariia ottivat meihin yhteyttä, koska ajamme kulttuurin ja taiteen etua. He halusivat luoda meille digitaalisen projektin. Meille tulevien kulttuurituottajien unelmat ja halu tehdä hyvää tuntui mielettömältä mahdollisuudelta, joten yhteistyö käynnistettiin nopeasti.
Nuoret kaipaavat tapahtumia ja museoita
Jos olisit eristyksissä ilman taidetta ja kulttuuria, mitä kaipaisit? Videoon osallistunut nuori arvioi, että se tuntuisi tyhjältä ja vangitulta. Entä mikä taidelaji tai -muoto parantaa hyvinvointiasi ja jaksamistasi eristyksissä? Vastauksissa kerrottiin käsitöistä, virkkaamisesta ja solmimisesta, musiikin kuuntelemisesta, tanssimisesta ja elokuvien katsomisesta. Entä mitä haluaisit tehdä poikkeustilan jälkeen? Vastauksissa kaivattiin esimerkiksi museoissa käymistä. Siihen onneksi avautuu mahdollisuus jo kesäkuussa! Poikkeustilan jälkeen nuoret aikuiset kertovat aikovansa käydä musiikkitapahtumissa, opiskelijatapahtumissa ja festareilla. Pidetään siis yhdessä huolta siitä, että toimintaedellytyksiä tuottajille ja tekijöille on, jahka korona hellittää!
Mitä haluaisit toteuttaa poikkeusolojen jälkeen?
”Mun pitkäaikaisin unelma, mitä mulla on ollut, niin mä haluaisin järjestää festivaalin, joka olis tämmönen nykytaiteen festivaali. Mä haluaisin, että ne taiteilijat, jotka siinä festivaalissa on mukana, niin olisi meidän suomalaisa nuoria”, haaveilee videolla Emmi Hahto.
Millä keinoilla kulttuuri ja taide antaa sinulle voimaa ja lohtua poikkeusolojen aikana?
Nopeasti kysyttynä ei välttämättä tulee ajatelleeksi, miten merkityksellistä kulttuuri ja taide omassa elämässä on. Videon nainen kertoo suhteestaan muun muassa vanhaan musiikkiin ja vanhaan kirjallisuuteen – miten nyt on ollut aikaa lukea klassikkoja. ”Kun niitä lukee tai sitä musiikkia kuuntelee, niin se muistuttaa jostain ihan toisesta ajasta, missä me nyt eletään”, kertoo videolla Milla Mikkonen. Esimerkiksi sota-ajasta selviytymisestä lukeminen antaa perspektiiviä tämän päivän vaikeuksiin.
Tekijöiden esittely:
Amanda:
Moikka, Olen kulttuurituottajaopiskelija Amanda Vehviläinen ja olin mukana tässä hankkeessa. Projektimme kuulosti alusta alkaen todella mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta, jonka takia oli mukava lähteä toteuttamaan. Siinä oli juuri sopivasti uusia haasteita ja pääsin kehittämään omia viestinnän ja teknisten taitojen osaamista. Onnistuimme hienosti!
Mariia:
Hei, Olen kulttuurituottajaopiskelija Mariia Niemi. Lähdimme toteuttamaan tätä projektia digitaalisten toimintaympäristöjen kautta, joka kuului osaksi opintojamme. Lähdimme hankkeeseen mukaan, koska se tuntui olevan merkittävää kulttuurin ja taiteen kentälle. Mielekästä oli että saimme vapaat kädet videoteoksen luomiselle ja yhteistyömme yhdessä toimi sujuvasti. Opin tästä projektista työelämäkumppanin kanssa työskentelyä ja kehitin omia digitaalisia taitojani.
Kiitos yhteistyöstä Mariialle ja Amandalle! Kiitos osallistujille, että annoitte itsestänne!
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
Avainsanat: