Presidentinvaalitkin ovat kulttuurivaalit

Tasavallan presidentti edistää ja edustaa suomalaista kulttuuria ja taidetta 

Kulttuuri ja taide on ollut monipuolisesti läsnä näissä presidentinvaaleissa. Elämäni biisi suosittuna kulttuuriohjelmana oikeastaan starttasi koko vaalit. Elämänsä tärkeitä biisejä esittelemällä presidenttiehdokkaat saattoivat kertoa itsestään enemmän kuin pelkissä vaaliväittelyissä. Musiikki merkitsee meille niin paljon. Jakso tavoitti Ylen mukaan jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Ei huono!

Vaalit on demokratian juhlaa, johon taiteilijatkin osallistuvat

Presidenttiehdokkaat ovat itse järjestäneet jälleen kerran lukuisia tilaisuuksia, joissa on korkeatasoista kulttuuriohjelmaa. Olen itse tänään menossa puhumaan kulttuurin merkityksestä yhteiskunnassa Alexander Stubbin tilaisuuteen. 

Monet taiteilijat ovat lähtenee mukaan oman ehdokkaansa julkiseksi tukijaksi. Se on hieno teko demokratialle, sillä monet tunnetut taiteilijat ovat myös esikuvia. Vaalit on demokratian juhlaa, joten on hienoa nähdä miten kulttuuri- ja taidealalla kannetaan yhteiskunnallista vastuuta osallistumalla vaalikeskusteluihin myös oma persoona esiin laittaen.

Kulttuuriaiheiset vaalipaneelit ovat tälläkin kertaa olleet tärkeä osa vaalikeskusteluja. Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskus Taike ja Tampereen kirjafestarit ovat järjestäneet omat vaalipaneelinsa ehdokkaille.

Kulttuuri kuuluu tasavallan presidentille

Edelleenkin kehotan ja kutsun kaikkia kulttuurin ystäviä ja kulttuurin ammattilaisia osallistumaan vaalikeskusteluihin ja tuomaan esiin kulttuurin merkitystä tasavallan presidentin toimenkuvassa. Asia on sinänsä varsin hyvin presidenttiehdokkaiden tiedossa. Me KULTAssa olemme käyneet aktiivista vuoropuhelua aiheesta useimpien ehdokkaiden tai heidän kampanjatiiminsä kanssa ja antaneet siten asiantuntemuksemme heidän käyttöönsä.

Presidenttiehdokkaiden tiedossa on kulttuurin merkitys henkiselle kriisinsietokyvylle ja henkiselle huoltovarmuudelle. Kulttuuriperintö ja yhteiset elämykset ja kohtaamiset vahvistavat maanpuolustustahtoa. Myös myös kulttuuriomaisuuden suojelu on osa varautumista, sillä kuten olemme Ukrainassa nähneet, vihollinen iskee kulttuurikohteisiin halutessaan iskeä kansakunnan sieluun. Kulttuuri on siis osa turvallisuuspolitiikkaa.

Omaa kulttuuria on vaalittava ja arvostettava

Presidentti-instituutiolla on myös merkittävä rooli siinä, miten suomalaista kulttuuria ja sen arvostusta vaalitaan. Suosittelen lämpimästi tohtori Jenni Haukion teosta Sinun tähtesi täällä, jos haluaa perehtyä siihen, mitä tasavallan presidentti puolisoineen voi tehdä kulttuurimme eteen. Tohtori Haukion oma paneutuminen on ollut kunnioitettavaa ja merkittävää.

Kulttuurimme tunnettuus maailmalla vahvistaa turvallisuutta, mutta myös edistää viennistä riippuvaisen maan taloutta ja hyödyntää matkailualaamme. Maakuvatyössä tasavallan presidentillä on luonnollisesti iso rooli.

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.