Resilienssitaidot ja jatkuvuuden hallinta
Resilienssi on termi, jota on vaikea yhdellä sanalla suomentaa. Sitä kuitenkin nyt tarvitsemme, joten yritän avata millä keinoin kulttuuri ja taide vahvistaa resilienssitaitojamme:
Joustavuus
Kulttuuri ja taide antaa välineitä joustaa muutoksen keskellä. Muutos on väistämätöntä ja jatkuvaa, etenkin työelämässä. Taidetta kuluttamalla ja harrastamalla voi haalia itselleen sellaista luovaa osaamista, jolla ratkaista eteen tulevia yllättäviä ongelmia ja ajatusleikkien kautta varautua tulevaan. Ajatusleikit, joita voi tehdä esimerkiksi kirjoja lukien, auttavat kuivaharjoittelemaan eri tilanteita. Aina voi käyttää ammattitaiteilijoiden apua oman mielikuvituksen voiman käynnistämiseen! Nyt on aikaa lukea kirjoja ja katsoa elokuvia, kuivaharjoitella erilaisia poikkeustilanteita.
Jatkuvuuden hallinta
Kulttuuriperintö auttaa ymmärtämään roolimme osana sukupolvien ketjua. Ihan tutkitusti kulttuuriperinnöstä tulee sellaista suhdetta juuriin, että ihmiset haluavat pitää huolta ympäristöstään. Sunnuntaina aavistin kirjastojen menevän kiinni, joten kävin hamstraamassa luettavaa. Stressaavissa tilanteissa tapaan tukeutua vanhaan kirjallisuuteen, koska se antaa aikaperspektiiviä. Nyt lainasin Ryokanin runoja, Beowulfin ja Tasson Jerusalemin hävityksen.
Luova pääoma
Minulle on kotoa opetettu vanha juutalainen viisaus, että ainoa minkä mukaansa varmasti saa, on se minkä on aivoihinsa sijoittanut. Jos yhteiskuntajärjestelmä, talousjärjestelmä, eläkejärjestelmä romahtaa, sota tulee tai pitää liittyä kansainvaellukseen luonnonmullistuksen vuoksi, minulta ei saa pois sitä sivistystä, jota olen ikäni nuppiini kerryttänyt. Se on paras turvani.
Vastarinnan välineet
Taide on myös vaarallista. Se opettaa kriittistä ajattelua ja antaa itseluottamusta tehdä toisin, vaikka muut katsoisivat kieroon. Miellän tärkeäksi osaksi resilienssiä paitsi iskunsietokyvyn, myös sen, että nousee nopeasti tappioista. Luottaminen omaan näkemykseen ja omaan tyyliin tehdä, ovat silloin tärkeitä. Itsekin olen ollut urallani kanveesissa moneen kertaan, mutta noussut sieltä. Uskon taiteen antaneen siihen tarvittavaa voimaa.
Utopiat
Kaksisataa vuotta sitten kaikki oli aivan toisin. Kahdensadan vuoden päästä kaikki voi olla aivan toisin. Toisenlainen maailma ei ainoastaan ole mahdollinen, vaan todennäköinen. On hyvä oppia ravistelemaan aivojaan niin, ettei takerru nykyhetken rajoituksiin. Itse sain juuri osallistua Digiteatterin Pitoihin kartanossa, jossa ajattelijajoukon kanssa sain mielikuvitella utopiaa, jossa taide toimii muutoksen alkuna ja kulttuurisesta pääomasta tulee materiaalista arvokkaampaa. Tämä utopia on jo oraalla. Meidän pitää vain uskoa siihen.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
Avainsanat: