Sivistyksen mittaamaton arvo
Valtion ja kuntien kannattaa rahoittaa kulttuuria ja taidetta, sillä se tuottaa kasvua ja työllisyyttä. Kulttuurin ja taiteen aluetalousvaikutukset perustuvat esimerkiksi siihen, että ne tuovat ihmisille syyn ylipäänsä tulla paikkakunnalle ja käyttää muitakin palveluita. Tässä esimerkiksi linkki tutkimukseen, joka osoittaa Jyväskylän kaupungin taidelaitosten mittavat aluetalousvaikutukset:
Kulttuuri- ja taideala muodostaa ekosysteemin
Kulttuuri ja taide on joskus merkittävää bisnestä. Kuvataide voi olla loistosijoitus, tapahtuma tuottaa yritykselle hyvää voittoa. Kulttuuri ja taide muodostaa kuitenkin ekosysteemin. Suomi on klassisen musiikin suurvalta muun muassa laadukkaan musiikkioppilaitosverkkomme ja musiikkiluokkiemme ansiosta. Jos yritämme sijoittaa vain siihen kulttuuriin ja taiteeseen, joka on taatusti bisnestä, emme ymmärrä alan arvoketjuja – ja arvoa ylipäänsä.
Kun Sinfonia Lahti pyörittää upeaa Hei me sävelletään -toimintaansa, se on taatusti taloudellisesti tuottamatonta, mutta sivistyksen kannalta mittaamattoman arvokasta. Lahdessa siis orkesterin muusikot käyvät kouluissa säveltämässä yhdessä lasten kanssa ja sitten teokset esitetään. Minä haluan asua maassa, jossa myös lapset päiväkodeissaan ja vanhukset palvelutaloissaan saavat nauttia kulttuurista.
Kulttuurihyvinvointi etenee!
Viime vuoden onnistumisia Kulttuuri- ja taidealan edunvalvonnassa oli mm. kulttuurikasvatussuunnitelmien saaminen osaksi koulutuspoliittista selontekoa, vanhusten kulttuuriset oikeudet osaksi ikäihmisten palveluiden laatusuosituksia ja kulttuurilähetteen osaksi Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Kyllä kulttuurihyvinvoinnilla on taloudellinenkin arvo. Tästä hyvä lähde on tohtori Pia Hounin kirja ”Taidetoiminta talouden tukijana sosiaali- ja terveyssektorilla”.
https://storage.googleapis.com/turku-amk/2019/11/taide_talous_pia_houni_taike_raportti_web.pdf
Ilman tapahtumia ei tapahdu mitään
Ylipäänsä tiedämme, että terveyttä ja toimintakykyä edistää ja siten sairauksia ennaltaehkäisee se, että ihminen harrastaa liikuntaa ja kulttuuria, syö terveellisesti ja nukkuu riittävästi. Ihmisten hyvä elämä on arvokasta ja oikein. Tästä on tulevissa kuntavaaleissa kyse.
Jos kunnan päättäjät katsovat kunnan budjettia puusilmäisesti, kulttuurin ja taiteen rahoituksen voi nähdä vain menoeränä, josta on helppo säästää. Todellisuudessa tehdään kunnasta huonompi ja tylsempi paikka ja menetetään työpaikkoja. Ilman elävää kulttuuria ja taidetta, tapahtumia, ei matkailu-, majoitus- ja ravintola-alakaan kukoista.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Avainsanat: