Sivistyksen mittaamaton arvo

Valtion ja kuntien kannattaa rahoittaa kulttuuria ja taidetta, sillä se tuottaa kasvua ja työllisyyttä. Kulttuurin ja taiteen aluetalousvaikutukset perustuvat esimerkiksi siihen, että ne tuovat ihmisille syyn ylipäänsä tulla paikkakunnalle ja käyttää muitakin palveluita. Tässä esimerkiksi linkki tutkimukseen, joka osoittaa Jyväskylän kaupungin taidelaitosten mittavat aluetalousvaikutukset:

https://www.cupore.fi/fi/julkaisut/cuporen-julkaisut/taide-ja-kulttuurilaitokset-osana-jyvaeskylaen-kehitystae-ja-hyvinvointia

Kulttuuri- ja taideala muodostaa ekosysteemin

Kulttuuri ja taide on joskus merkittävää bisnestä. Kuvataide voi olla loistosijoitus, tapahtuma tuottaa yritykselle hyvää voittoa. Kulttuuri ja taide muodostaa kuitenkin ekosysteemin. Suomi on klassisen musiikin suurvalta muun muassa laadukkaan musiikkioppilaitosverkkomme ja musiikkiluokkiemme ansiosta. Jos yritämme sijoittaa vain siihen kulttuuriin ja taiteeseen, joka on taatusti bisnestä, emme ymmärrä alan arvoketjuja – ja arvoa ylipäänsä.

Kun Sinfonia Lahti pyörittää upeaa Hei me sävelletään -toimintaansa, se on taatusti taloudellisesti tuottamatonta, mutta sivistyksen kannalta mittaamattoman arvokasta. Lahdessa siis orkesterin muusikot käyvät kouluissa säveltämässä yhdessä lasten kanssa ja sitten teokset esitetään. Minä haluan asua maassa, jossa myös lapset päiväkodeissaan ja vanhukset palvelutaloissaan saavat nauttia kulttuurista.

Kulttuurihyvinvointi etenee!

Viime vuoden onnistumisia Kulttuuri- ja taidealan edunvalvonnassa oli mm. kulttuurikasvatussuunnitelmien saaminen osaksi koulutuspoliittista selontekoa, vanhusten kulttuuriset oikeudet osaksi ikäihmisten palveluiden laatusuosituksia ja kulttuurilähetteen osaksi Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Kyllä kulttuurihyvinvoinnilla on taloudellinenkin arvo. Tästä hyvä lähde on tohtori Pia Hounin kirja ”Taidetoiminta talouden tukijana sosiaali- ja terveyssektorilla”.

https://storage.googleapis.com/turku-amk/2019/11/taide_talous_pia_houni_taike_raportti_web.pdf

Ilman tapahtumia ei tapahdu mitään

Ylipäänsä tiedämme, että terveyttä ja toimintakykyä edistää ja siten sairauksia ennaltaehkäisee se, että ihminen harrastaa liikuntaa ja kulttuuria, syö terveellisesti ja nukkuu riittävästi. Ihmisten hyvä elämä on arvokasta ja oikein. Tästä on tulevissa kuntavaaleissa kyse.

Jos kunnan päättäjät katsovat kunnan budjettia puusilmäisesti, kulttuurin ja taiteen rahoituksen voi nähdä vain menoeränä, josta on helppo säästää. Todellisuudessa tehdään kunnasta huonompi ja tylsempi paikka ja menetetään työpaikkoja. Ilman elävää kulttuuria ja taidetta, tapahtumia, ei matkailu-, majoitus- ja ravintola-alakaan kukoista.

Rosa Meriläinen
pääsihteeri

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.