Työllisyystavoite edellä puoliväliriiheen
Hallituksen puoliväliriihi on jokaisen työvoimavaltaisen alan, ja siten myös kulttuuri- ja taidealan kannalta tärkeä paikka tulla kuulluksi ja nähdyksi. Työllisyys- ja talousvaikutusten edistämisen mahdollisuuksia kulttuurin aloilla on laskettu Opetus- ja kulttuuriministeriössä. Kyse on valmistelluista päätösperäisistä työpaikoista, joiden rahoittamisen varmistaminen puoliväliriihessä olisi mitä fiksuinta työllisyyspolitiikkaa. Täältä löydät kyseiseen OKM:n muistioon perustuvan kalvosarjan, josta esimakuna tuo blogin alussa näkyvä kuva.
Tapahtuma-ala jaloilleen
Myös Tapahtumateollisuus ry on esittänyt omaa kasvuohjelmaansa. Kulttuuri- ja taideala on tietysti yksi tärkeä osa tapahtuma-alaa. Ei ainoastaan kulttuurifestivaalien, kuntien kulttuuritalojen ja kulttuurilaitosten kuten teattereiden tähden, vaan sisältöjen: että meillä on maassa taiteilijoita, jotka vetävät yleisöä paikalle, tarjoten ihmisille jotain suurempaa.
Nyt moni vapaa taiteilija on elänyt kohta vuoden vailla työtä ja toimeentuloa, alanvaihtoa miettien. Taiteilijoiden toimeentulosta huolehtiminen pitää pystyssä myös koko sen muun arvoketjun turvallisuuspalveluista, tapahtumatekniikasta, ruokatarjoiluista ja paitamyynnistä lähtien.
Sama moninainen ja työvoimavaltainen yrityskenttä on sitten osa koko tapahtumateollisuutta, johon kuuluu kaikkea mahdollista kirkkopalveluista saamelaiskäräjiin, jalkapallosta ralliin. Kokonaisuudessaan kyse on yli 3200 yrityksestä ja lähes 200 000 työpaikasta, joista osa on vaarassa kadota ainakin väliaikaisesti koronan vuoksi. Hallituksen on työllisyystavoitteensa tähden pidettävä huoli tapahtuma-alan koronatuista.
Suomen kestävän kasvun ohjelma eduskunnan käsittelyssä
KULTA ry on parhaillaan laatimassa omia lausuntojaan EU:n elpymisvälineestä eli Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Osallistuimme toki tiiviisti ja intomiellä sen valmisteluun jo viime syksynä, onhan kulttuurin elvyttävä voima suuri mahdollisuus koko Suomelle. Iloksemme voimme todeta, että Suomen kestävän kasvun ohjelmassa on kulttuuriala laajasti huomioitu. Mukana on niinkin konkreettinen uusi avaus kuin kulttuurilähete sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisen osana: ”Laajennetaan ja vakiinnutetaan kulttuuri- ja liikuntalähetteiden toimintamallit.” (s.53)
Tämä on ollut yksi sote-järjestöjä ja kulttuuri- ja taidealaa yhdistävän Kulttuurihyvinvointipoolin tärkeistä tavoitteista. Kulttuurihyvinvointipooli perustettiin viime vuonna. Siitä kuuluu isoin kiitos Taiteen sulattamolle ja kulttuurihyvinvoinnin yhteyspisteelle Taikusydämelle. Myös Taiteen edistämiskeskuksen Taiken kulttuurihyvinvointitiimin vahvistuminen on kulttuurihyvinvoinnin läpimurrossa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan ollut ja on avaintekijä. Paljon mahdollisuuksia siis luvassa tälle vuodelle, kun hyvällä yhteistyöllä jatketaan!
Jos on vinkkejä siitä, mitä toivotte meidän lausunnossamme kertovan valtiovarainvaliokunnalle, talousvaliokunnalle ja sivistysvaliokunnalle, ehdotuksia ja ideoita saa lähettää osoitteeseen rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi
Avainsanat: