Suomalaiset ovat luovia

Kulttuuri on Suomessa supersuosittua: 77 prosentilla naisista ja 68 prosentilla miehistä on jokin luova harrastus. Eniten luovia harrastuksia on 10–14 -vuotiailla: sen ikäisistä lapsista ja nuorista yli 80 prosentilla on jokin luova harrastus. Hyvä suomalaiset! Esimerkiksi musiikin kuuntelu ikäihmisten keskuudessa on lisääntynyt takavuosista. Nämä tiedot pohjaavat Tilastokeskuksen tietoihin, mutta toki kulttuurin kuluttamista ja harrastamista ovat tutkineet monet muutkin tahot.

Linkkivinkkejä:

Tilastokeskuksen tilastot kulttuuriharrastamisesta

Suomen kulttuurirahasto: Kulttuuribarometri 2022

Kulttuurin harrastaminen kannattaa kaiken ikää

Kulttuurin harrastaminen antaa ihmiselle paljon. Kansalaisfoorumi on tutkinut kulttuurin harrastajien kokemuksia siitä, mitä harrastus antaa: kavereita, iloa, uuden oppimista, väkevästi elämisen tuntua ja yhteisön. Suomalaiset ovat fiksuja harrastaessaan kulttuuria, sillä hyvän elämän ainesosilta nuo kaikki kuulostavat!

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n verkkosivujen aineistoja -osuudesta löytyy useita Sitran fasilitoimia tietokortteja kulttuurin ja taiteen vaikutuksista. Tutkimukset osoittavat hyötyjä niin oppimiseen, sosiaaliseen hyvinvointiin kuin terveyteen.

Tässä niihin linkit:

Sosiaalisen hyvinvoinnin tietokortti

Oppimisen tietokortti

Terveyden tietokortti

Tutkimuskoosteista on helppo huomata, miten merkityksellistä kulttuuri on nuoren elämän karikoissa ja omaksi itsekseen kasvamisen haasteessa, sekä toisaalta, miten paljon kulttuuri antaa ikäihmiselle.

Vanha ihminen oppii uusia temppuja

Esimerkiksi suomalaisessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myöhäisikäisiä musiikin aikuisoppijoita – kuutta noin 70-vuotiasta naista – jotka perustivat rokkibändin. Tutkimus osoitti, että musiikin oppimisen, rokin soittamisen ja julkisen esiintymisen tuoma toimijuuden ja voimaantumisen kokemus säteili myös muille elämänalueille vaikuttaen välillisesti ikääntyneen ihmisen koko elämänlaatuun.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, aina voi oppia uusia taitoja. Tämä pätee niin liikuntaan kuin kulttuuriinkin. Itse olen tänä vuonna tukevassa keski-iässä suorittanut mustan vyön taekwondossa ja lisäksi aloittanut klassisen arabian opinnot – ja kirjoittanut jo runon arabiaksi! Oppiminen ja kehittyminen on ihanaa.

Helsingin kaupungin ikäohjelman ansiota olen ollut katsomassa sekä ammattilaisten ohjauksessa että ammattilaisten kanssa tehtyjä ikäihmisten sirkus- ja tanssiesityksiä. Olen pitänyt tärkeänä ja koskettavana eri ikäisten kehojen viisauden ja taidon näkymisen lavalla. Siitähän taiteessa myös on aina kysymys: nähdyksi tulemisesta. Se kuuluu kaikille.

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.