Taide ja kulttuuri osana kehitysyhteistyötä

Sain viime viikolla tavata kirgisialaisia pyörätuolitanssijoita, jotka olivat Suomessa kisaamassa pyörätuolitanssin MM-kisoissa. Suomalainen kehitysmaiden vammaisia tukeva Abilis-säätiö on tukenut pyörätuolitanssipajaa, jossa nämä tanssijat olivat saaneet opetusta lajiin. Abilis myös tuki heidän kisamatkaansa.

Pääsin viime vuonna Abiliksen matkassa Kirgisian pääkaupunkiin Bishkekiin Abiliksen 20-vuotisgaalaan, jossa esiintyivät paikalliset vammaiset taiteilijat. Ammattimaisuuden osalta gaalan taso oli vaihteleva, mutta erityisesti kansanmusiikin osalta taso oli korkea. Vaikuttavinta minulle oli nähdä etupäässä vammaisista koostuvan yleisön yhteinen ylpeys ja into taiteilijoistaan. Takanani istui pitkä rivi orpokodin teinejä, joiden silmät säihkyivät esikuvien ihailusta. Keski-Aasiassa on aivan tavallista, että vammaisuus on niin suuri häpeä, ettei ulos pääse – ja tilojen esteettömyys viimeistään estää ihmisten ilmoilla kulkemisen.

Kulttuurityö on ollut tärkeä osa Abiliksen kehitysyhteistyötä, jonka tavoitteena on auttaa kehitysmaiden vammaisia itse toimimaan omien etujensa puolesta. Kulttuuriosallistuminen auttaa vammaisia olemaan näkyvä osa yhteiskuntaa. Taide ja taidetoiminta osaltaan tekee vammaisista aktiivisia yhteiskunnan jäseniä. Ihailemani suomalainen supersankari Kalle Könkkölä on Abiliksen perustaja ja hänelle kulttuurihankkeet olivat alusta asti itsestään selvä osa kehitysyhteistyötoimintaa.

Suomessa esiintyneistä pyörätuolitanssijoista toinen on perustanut Kirgisian ensimmäisen esteettömän tanssikoulun. Molemmilla heistä oli kulttuurialan yliopistokoulutus, vaikkakaan ei tanssin alalta. Myös Suomessa on erityistä tukea tarvitsevilla monia esteitä taiteilijanpolulla. Erityistä tukea tarvitaan, jotta yhdenvertaisuus toteutuu.

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry käyttää työssään kulttuurin ja taiteen hyväksi tietokortteja, joihin on koostettu valtava määrä kulttuurin ja taiteen vaikutuksista kertovaa tutkimusta. Esimerkiksi kulttuurin ja taiteen vaikutuksista oppimiseen kertovasta tietokortista on monia liikuttavan hienoja esimerkkejä: ”Suomalaisessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myöhäisikäisiä musiikin aikuisoppijoita – kuutta noin 70-vuotiasta naista- jotka perustivat rokkibändin. Tutkimus osoitti, että musiikin oppimisen, rokin soittamisen ja julkisen esiintymisen tuoma toimijuuden ja voimaantumisen kokemus säteili myös muille elämänalueille vaikuttaen välillisesti ikääntyneen ihmisen koko elämänlaatuun.”

Tietokortin löydät tämän linkin takaa.

 

Rosa Meriläinen
pääsihteeri, KULTA ry

 

 

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.