TAIDE TOIMII

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö näyttää esimerkkiä taiteilijoiden palkkaamisesta

Taiteilija Einari Hyvönen tutkii taiteessaan digitalisaatiota. Hän käyttää töissään hyödyksi meemikulttuurin kuvastoa ja tyylejä.

  • Sitähän saisi loputtomiin mällättyä järjestön rahaa umpitylsiin viestinnän materiaaleihin, joita monet tahot ostavat kalliilta isoilta viestintätoimistoilta. Niissä ei takuulla ole monitulkintaisuutta. Me haluamme näyttää, että taide toimii, joten ostimme mieluummin lobbausmateriaaliksi nuoren taiteilijan digitaalisen teoksen, kertoo pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry tilasi teoksen Einari Hyvöseltä, koska hänen taiteensa on hauskaa ja sillä on kyky käsitellä selittämätöntä ja ristiriitoja.

  • Minua itseäni naurattaa tavattomasti, kun asiapenttimäisesti muotoiltuun viestiin ”Suomalaisen kulttuurin ja taiteen kansainvälistä kilpailukykyä on vahvistettava ja sen korkeasta laadusta on huolehdittava” yhdistetään aivan toisesta todellisuudesta oleva kuva, sanoo Rosa Meriläinen.

Hyvösen teokset auttavat meitä näkemään asioista monia puolia, hakemaan uusia merkityksiä elämälle, ihmisyydelle ja yhteiskunnalle; käsittelemään nyky-yhteiskunnan tragedioita, jopa farsseja. Hän yhdistää mieluusti vakavaan aiheeseen koomista kuvamaailmaa. Hyvösen mukaan korkeakulttuurin instituutioiden yksi tehtävä on peilata yhteiskuntaa.

  • Populaarikulttuuri tuntuu olevan yhtä useammin vaikuttajana eri taidemuodoissa, jonka vuoksi koen tässä ajassa luonnolliseksi korkea- ja matalakulttuurien yhteen nivoutumisen. Myös oma taiteeni on selvä hybridi näiden väliltä, kertoo Einari Hyvönen KULTA ry:lle tekemästään teoksesta.

KULTA ry on tekemässä tulevana vuonna yhteistyötä myös muiden taiteilijoiden kanssa.

  • Taiteilijoilla on annettavaa mille tahansa työyhteisölle, sillä taiteen yksi supervoimista on se kyky auttaa meitä kyseenalaistamaan vanhaa ja avartamaan ymmärrystämme. Suosittelemme taiteilijoiden palkkaamista mihin tahansa, kehottaa Rosa Meriläinen.

Näin Hyvönen kuvailee KULTA ry:lle tekemänsä tilausteoksen kuva-aihetta, Hessu Hopoa:

  • Omassa outoudessaan Hessu Hopo on ennakkoluuloton, sympaattinen ja samaistuttava hahmo. Luomissani hahmoissa ja muissa elementeissä on aina jotain tunnistettavaa, joka herättää mielenkiinnon, sekä niissä on samassa suhteessa jotain vialla. Tämä kontrasti tekee lopputuloksesta hämmentävän nyrjähtäneen ja se saa minut nauramaan tai vähintäänkin tuhahtamaan nenän kautta.

Lisätietoja: Rosa Meriläinen, rosa.merilainen@kulttuurijataide.fi, 050 432 6679

www.einarihyvonen.fi

Avainsanat:

KULTA ry

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. Järjestön tehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
KULTA rf är kultur- och konstområdets centralorganisation. Vi arbetar för att stärka kulturens samhälleliga uppskattning och ekonomiska förutsättningar.
KULTA ry is a central organization for support and producer associations operating in the Finnish arts and culture industry. Its purpose is to advance the overall economic growth, operating conditions and social standing of the arts and culture industry.