Vaikka tietäisin, että huomenna tulisi pankkiromahdus, rakentaisin tänään konserttitalon

Islanti on maa, jossa enemmistö väestöstä uskoo tonttuihin. Kyselytutkimuksissa jopa 54 prosenttia kansasta on kertonut uskovansa pieniin taruolentoihin ja jopa maantielinjauksia on tehty siten, että ne väistävät tonttujen uskotut asuinpaikat. Kuulostaa kummalliselta pohjoiselta kansalta, eikö vain?

Moni muistaa Islannin pankkiromahduksen vuonna 2008. Maan talous pyöri pohjamudissa ja tämän pohjoismaisen hyvinvointivaltion saagan uskottiin tulleen päätöspisteeseensä. Suhteessa valtion kokoon pankkialan romahdus oli suurin koko maailman taloushistoriassa. Leikattiin, tehtiin hätälainsäädäntöä ja velkajärjestelyjä. Vain pari vuotta tämän jälkeen islantilainen tulivuori purkaantui ja sekoitti Euroopan lentoliikenteen. Syyttävät sormet osoittivat Islantia.

Tonttujakin kummallisemmalta saattaa suomalaiseen kulttuurikeskusteluun tottuneelle kuulostaa islantilaisten usko kulttuuriin. Maailmankin mittakaavassa historiallisen kriisin keskellä Islanti päätti toteuttaa suunnittelemansa Harpa-konserttitalon ja jatkaa kulttuurikentän tukemista juustohöyläämisen sijaan. Tänä päivänä Islanti käyttää valtionbudjetistaan kolmanneksi eniten rahaa kulttuuriin koko Euroopassa, osuuden liikkuessa vuodesta riippuen 2,5 ja 3 prosentin välillä. Vertailukohtana mainittakoon, että KULTA ry:n pitkäaikainen tavoite on ollut nostaa Suomen kulttuuribudjetti yhteen prosenttiin valtion talousarviosta. Pelkkää Harpa-satsausta voidaan verrata siihen, että Suomeen rakennettaisiin keskellä finanssikriisiä 12–18 uutta Musiikkitaloa.

Islannin esimerkki osoittaa, ettei kulttuurin tarvitse olla kohde, johon panostetaan vain silloin, kun suhdanteet ovat suotuisat, vaan että kulttuurilla aidosti on niin kansantaloutta kuin kansallista mielialaakin vahvistavia vaikutuksia. Voisiko siis Suomenkin eduskunnasta löytyä keväällä 2023 uskoa siihen, että prosentin panostaminen kulttuuriin antaa enemmän kuin ottaa myös silloin, kun taloussuhdanne ei kukoista? Toivottavasti voi.

 

Annika Lyytikäinen

Annika Lyytikäinen on musiikin maisteri ja nuorisopolitiikan kentän kasvatti. Annika työskentelee KULTA ry:n yhteiskuntasuhdevastaavana elokuusta 2022 lähtien.

Annika Lyytikäinen

Annika Lyytikäinen on kansanmuusikko ja -taloustieteilijä, jonka urapolut leikkaavat Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n yhteiskuntasuhdevastaavan työssä.